Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Procesor się przegrzewa gdy przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza(rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Procesor się przegrzewa gdy przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza(rozwiązany) (/procesor-sie-przegrzewa-gdy-przekracza-80-po-czym-komputer-sie-wylacza-rozwiazany-10035-t)

Procesor się przegrzewa gdy przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza(rozwiązany) - kolarz_SPK - 02.10.2010 14:41

WITAM

Mam od pewnego czasu problem z przegrzewającym się procesorem.
Wcześniej takie rzeczy nie miały miejsca.
Oto co już robiłem<bez skutku>:
-wymiana pasty na procesorze
-czyszczenie z kurzu wszystkiego co sie dało
-defragmentacja
-czyszczenie rejestru
-brak wirusów i innego syfu

Sądzę że to wina złych ustawień w bios'ie, bądź też avaria czujnika płyty głównej,
Cały sęk w tym, że temperatura skacze podobnie jak wydajność.
Na przykład - 70% użycia procesora- 70*C.
Jeżeli użycie utrzyma się powyżej 80% ok. 5 sekund komputer się wyłącza,
Lub dochodzi do 101*C i wtedy też.
Prosiłbym<jeżeli ktoś wie> o podanie optymalnych napięć jakie powinny być,
Bądź też rzeczy, które powinienem zmienić w BIOS'ie.
Dołączam wycinek z programu Everest.
<Jeżeli czegoś nie dołaczyłem to prosze pisać>

Dane Everest<Foto 1>

Dane Everest<Foto 2>

Dane techniczne<Foto Everest>

Chłodzenie procesora jest między 1200 RPM, a 3014 RPM, w zależności od wydajności.
Karta graficzna ma coś ponad 4000 RPM, ale ma mały wiatraczek, więc to raczej nic nie zmienia.

No i chłodzenie procesora

Foto chłodzenia procesora

Ps. programy nie zżerają mi procesora, ani nic z autostartu, więc ten wątek odpada.

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - Driver - 02.10.2010 16:27

Może za duża dawka pasty termoprzewodzącej. Nałóż tak aby cała obudowa procesora (na wierzchu) była pokryta pastą. Sprawdź też czy podstawka radiatora dobrze przylega. NIE NAKŁADAJ KROPKI PASTY NA ŚRODEK I NA TO RADIATORA! To jest karygodny błąd. Pastę powinno się rozprowadzić. Użyj Arctic Cooling 5 Silver lub Zalman STG-2.

UWAGA! Pisane na szybko, jak wrócę do domu dokładniej napiszę Zacieszacz

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - kolarz_SPK - 02.10.2010 17:14

(02.10.2010 16:27)Driver napisał(a):  Może za duża dawka pasty termoprzewodzącej. Nałóż tak aby cała obudowa procesora (na wierzchu) była pokryta pastą. Sprawdź też czy podstawka radiatora dobrze przylega. NIE NAKŁADAJ KROPKI PASTY NA ŚRODEK I NA TO RADIATORA! To jest karygodny błąd. Pastę powinno się rozprowadzić. Użyj Arctic Cooling 5 Silver lub Zalman STG-2.

UWAGA! Pisane na szybko, jak wrócę do domu dokładniej napiszę Zacieszacz

Niestety to nie to,
Paste <niejedną> już testowałem<bez rezultatu>.
Wiem jak i ile nakładać, radiator też jest dobrze zamocowany,
Przed każdą zmianą pasty dokładnie czyściłem z starej warstwy...
No, niestety, wszystko co "wujek google" powiedział, zawiodło,
Dlatego postanowiłem napisać TUTAJ
Dzięki za chęci i czekam na dalsze propozycjeUśmiechnięty

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - House - 02.10.2010 17:34

Daj screena z zakładki Start - wpisz msconfig - zakładka uruchamianie.

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - kolarz_SPK - 02.10.2010 19:08

(02.10.2010 17:34)House napisał(a):  Daj screena z zakładki Start - wpisz msconfig - zakładka uruchamianie.

>>>FOTO msconfig<<<

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - stingear - 02.10.2010 19:49

Proponuję wejść w ustawienia BIOS'u i przywrócić ustawienia domyślne/optymalne.

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - House - 02.10.2010 19:53

Odznacz jeszcze "GG, Hide IP, Steam". Potwierdź, reset PC.

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - kolarz_SPK - 02.10.2010 20:46

(02.10.2010 19:49)stingear napisał(a):  Proponuję wejść w ustawienia BIOS'u i przywrócić ustawienia domyślne/optymalne.

Wtedy mam "dziwny" błąd.
Wole już tych ustawień nie stosować, gdyż potem musze naprawiać system z płyty...

Cytat:Odznacz jeszcze "GG, Hide IP, Steam". Potwierdź, reset PC.

To zbyt dużo nie zmienia, jeżeli wydajność nie przekracza tych 80% to w miare normalnie chodzi

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - ihatebuffering - 03.10.2010 17:12

Jaki błąd? Wyciągnij baterię z biosu, poczekaj 10 minut. Powrócą ustawienia domyśle. Wtedy ustaw wszystko według siebie. Napięcia ustaw na Auto, wszystkie taktowania procka/ramu/PCI-e ustaw na default/auto. Jakim programem sprawdzasz temperatury? Może to błędy sterownik do chipsetu i źle interpretuje temp.

RE: Procesor się przegrzewa gdy wydajność przekracza 80%, po czym komputer się wyłącza - kolarz_SPK - 08.10.2010 11:28

(03.10.2010 17:12)ihatebuffering napisał(a):  Jaki błąd? Wyciągnij baterię z biosu, poczekaj 10 minut. Powrócą ustawienia domyśle. Wtedy ustaw wszystko według siebie. Napięcia ustaw na Auto, wszystkie taktowania procka/ramu/PCI-e ustaw na default/auto. Jakim programem sprawdzasz temperatury? Może to błędy sterownik do chipsetu i źle interpretuje temp.

Dobra Panowie i Panie,
Problem rozwiązany Zacieszacz
Niby taki pikuś, a jednak...
Chodziło o to że radiator wywierał zbyt duży nacik na płytę główną i procesor miał wtedy chłodzenie tylko po bokach,
co było bezpośrednią przyczyną.
A poradziłem sobie z tym problemem montując z tyłu płyty głównej nie plastikowe<jak te seryjnie montowane> tylko metalową podpórkę co usztywniło konstrukcję i teraz już cała powierzchnia procesora jest chłodzona

Temat można zamknąćCwaniak