Rozwiązany Nowe gry i spadki wydajności (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +---- Dział: Gry (/gry-29-f) +---- Wątek: Rozwiązany Nowe gry i spadki wydajności (rozwiązany) (/nowe-gry-i-spadki-wydajnosci-rozwiazany-11124-t) |
RE: Nowe gry i spadki wydajności - Illidan - 23.12.2010 15:47 Nie masz do d... ani RAM ani grafikę,te komponenty są niestety już za mało wydajne by obsłużyć nowe gry jak "Medal of Honor 2010" czy "Call Of Duty 6" w Windows 7 na DirectX 10.Jedynie co masz do d... to ,niestety dysk,który może powodować a raczej na pewno powoduje że system nie działa wydajnie a w tym gry które masz na nim zainstalowane,z tąd biorą Ci się zacięcia.Jak sam stwierdziłeś w którymś z wcześniejszych postów,problem występuje od niedawna po przeprowadzce,wcześniej nie było problemów,gry się nie zacinały. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 23.12.2010 15:49 No, wtedy miałem akurat tylko FIFĘ 11, ale z miesiąc w nią grałem i nie było problemu. Czyli to po prostu dysk powoli umiera, tak? RE: Nowe gry i spadki wydajności - Illidan - 23.12.2010 15:52 Nie,to nie są wygórowane kwoty,więc ja bym dokupił dysk i wymienił stary jak się znajdzie gwarancja. Przestrzeni dyskowej jak to mówię nigdy nie za wiele ;-).Przyda Ci się na przechowywanie danych,więc raczej nie będziesz żałował zakupu.Ja polecił bym jednak bardziej WD.Fajna cena do parametrów.Ale zanim się zdecydujesz poczytaj opinie o tych modelach w Google,albo wybierz sam coś. Tak,dysk powoli umiera. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 23.12.2010 16:01 No, to chyba się właśnie ubieram i jadę po dysk w takim razie, i wtedy będziemy próbować co się dzieje. A gwarancja na obecny być może też się znajdzie i najwyżej będę miał aż 1TB. Nigdy za wiele RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 23.12.2010 19:08 No i stało się, nowy dysk zakupiony. Co teraz? Niestety, okablowanie mam tylko na jeden dysk. Zastanawiam się teraz jak dane przenieść. RE: Nowe gry i spadki wydajności - Illidan - 23.12.2010 20:34 Wgraj testowo system i zainstaluj jakąś grę :-).Dane zawsze możesz poprzenosić później.albo pożycz od kogoś kabelek jak masz taką możliwość.Albo poczekaj z tym do jutra i kup przewód. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 23.12.2010 20:54 Nie no, odłączę stary dysk i podłączę nowy. Jutro kupię kabelek i dane zgram sobie. Nic ważnego tam nie mam - tylko jakieś filmy i muzykę. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 23.12.2010 23:04 Dobra, dysk podłączony, system zainstalowany. Byłbym wdzięczny za jakieś rady - programy czy aplikacje, które wg Was powinienem mieć. RE: Nowe gry i spadki wydajności - Illidan - 23.12.2010 23:38 Pierwsze co aktualizacja sterowników,wszystkich. Posłuż się tak ja wcześniej programem "DriverMax" lub "EasyDriver".Co do programów...to zależy co potrzebujesz i do czego ;-).ja polecił by jeszcze jakiś program do optymalizacji,konserwacji i przyśpieszania Windows. RE: Nowe gry i spadki wydajności - ihatebuffering - 23.12.2010 23:39 Standardowo. Antywirus, jakiś program do czyszczenia rejestru, przeglądarka, odtwarzacz muzyki, HDtune dla sprawdzania dysku, HWiNfo dla sprawdzania temperatur itp (albo Everest itp). Aktualizacja DX 9.0 i sterowniki do grafiki. Żadnych wynalazków RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 24.12.2010 01:27 No niestety panowie, wymiana dysku nie naprawiła problemu. Odpaliłem FIFĘ 11, chwilę grałem i niestety, zacięcia znów pojawiają się co jakiś czas. Tak jak poprzednio - gra chodzi płynnie, chodzi, nagle zaczyna skakać, chwilę skacze, i znów płynnie.. I tak w kółko. RE: Nowe gry i spadki wydajności - ihatebuffering - 24.12.2010 12:59 Wyłączyłeś usługę dziennika Windows? Jeśli tak, wyłącz jeszcze usługę Raportowania błędów systemu Windows. Napisz czy jest jakaś poprawa. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 24.12.2010 17:01 Chwilowo mam problem z uruchomieniem gry. Spróbuję przeinstalować. No, niestety. Dalej się zacina. Co prawda w ciągu jednej połowy (FIFA 11) zacięło mi się 2 razy, a wczoraj 3, ale to chyba przypadek losowy a nie wynik moich manipulacji. Jakieś propozycje jeszcze? RE: Nowe gry i spadki wydajności - Illidan - 24.12.2010 19:10 Podczas grania,zminimalizuj grę na pasek zadań, wejdź w "Menadżer Zadań" i zobacz w zakładce procesy,czy masz proces który zużywa Ci najwięcej zasobów procesora.Najlepiej zrób nam zdjęcie i zamieść tutaj.Może coś jeszcze wymyślimy.Jak na razie jedyna dobra rzecz to taka że wykryliśmy Ci padający dysk i zabezpieczyłeś się przed nagłym niespodziewanym jego zgonem.Niestety,coraz bardziej wydaje mi się że musisz jednak odkładać pieniążki na lepszą kartę grafiki i pamięć. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 24.12.2010 19:33 No ale dlaczego wcześniej działało. Te zacięcia tak wyglądają właśnie jakby ktoś pauzę dawał i play na zmianę, że gra wolniej leci. Może coś tam się przegrzewa jednak? Może otworzyć obudowę, nie wiem - skierować wiatrak na podzespoły albo coś? RE: Nowe gry i spadki wydajności - Illidan - 24.12.2010 21:54 Po pierwsze sprawdź te procesy jak pisałem wyżej.Po drugie włącz grę pograj chwilę,zminimalizuj na pasek,włącz program "Everest" i sprawdź nim temperatury.Sprawdzisz je klikając w oknie programu po lewej na ''Komputer" a po rozwinięciu listy na "Czujnik".Pokaże Ci się okno gdzie będziesz miał temperatury podzespołów.Zrób zrzut ekranu i pokaż nam go.Co do otwarcia kompa...to nie głupi pomysł,ściągnij obudowę i pograj w jakąś grę i sprawdź jak działa w ten sposób komputer. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 25.12.2010 12:46 Od wczoraj gram w FIFĘ 11 na najniższych detalach i nie zacina się. Rozegrałem chyba 3 mecze i wszystko działało. Teraz ściągam inną grę o podobnych wymaganiach (MoH) i będę sprawdzać na innej. O wynikach 'testu' poinformuję. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 26.12.2010 12:41 No, MoH przycięło na samym początku - jak jeszcze jechali samochodem i szły napisy. Nie zdążyłem nawet dojść do jakiegoś strzelania. RE: Nowe gry i spadki wydajności - ihatebuffering - 26.12.2010 14:59 A temperatury sprawdzałeś? Odpal program Prime95 i kontroluj temperaturę procesora i chipsetu płyty głównej i podaj tempy. Potem odpal Furmark (test stabilności) i sprawdź jakie tempy masz na grafice. RE: Nowe gry i spadki wydajności - peciaq - 26.12.2010 15:33 Nie bardzo ogarniam program Prime95. Szczerze to kompletnie go nie rozumiem. A w Furmark podczas testy stabilności temperatura rosła z 41 do góry, ale gra nie była włączona wtedy. W dodatku teraz, jak odpaliłem sobię FIFĘ, tylko tak o, żeby pograć to znowu się zacina, haha. EDIT: Z FIFĄ już ok, miałem otwarte to Prime95, dlatego się cięło. |