Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f)
+---- Wątek: Rozwiązany Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej (rozwiązany) (/windows-7-ultimate-komputer-sie-zawiesza-po-wymianie-karty-graficznej-rozwiazany-8297-t)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - ihatebuffering - 09.08.2010 22:35

Tutaj masz do pobrania Bios, oraz wytłumaczone jak to zrobić:
http://www.msi-polska.pl/index.php?func=downloaddetail&type=bios&maincat_no=1&prod_no=249

Możesz też przez neta, ale tego nie radzę.
Jeszcze możesz wpisać na Google "aktualizacja biosu z pendrive", masa tutoriali.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - Deron - 10.08.2010 05:37

(09.08.2010 22:35)ihatebuffering napisał(a):  Tutaj masz do pobrania Bios, oraz wytłumaczone jak to zrobić:
http://www.msi-polska.pl/index.php?func=downloaddetail&type=bios&maincat_no=1&prod_no=249

Jeszcze możesz wpisać na Google "aktualizacja biosu z pendrive", masa tutoriali.

Moim zdaniem nie wymieniaj Biosu, bo to nie jest przyczyna /i to na 100%/
Dołóż więcej RAM - tylko pamiętaj, aby kości były sparowane.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 10.08.2010 07:00

(10.08.2010 05:37)Deron napisał(a):  
(09.08.2010 22:35)ihatebuffering napisał(a):  Tutaj masz do pobrania Bios, oraz wytłumaczone jak to zrobić:

Moim zdaniem nie wymieniaj Biosu, bo to nie jest przyczyna /i to na 100%/

Tak myślisz ? Co to znaczy "sparowane" ? Bo jak kupuje RAM to wszystkiie kości muszą mieć tyle samo MHz, nie ? Bo ja mam 2x512MB, a teraz chciałbym kupić 1x1GB bo tylko jedno wejście jeszcze chyba zostało.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - Sewer78 - 10.08.2010 07:00

1. NIGDY nie kupujcie kart PALIT !!! - uwaga ogólnaUśmiechnięty
2. Zainstaluj FurMark - http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/ on nieźle "wygrzewa" grafę i daje jej w kość .
Sprawdź temperatury podczas tego testu - w trybie test stabilności
3. Dokup ram oraz sprawdź obecną kość pod kątem błędów jakimś programem
4. Przetestuj kompa i obserwuj temperatury po uruchomieniu programu ORTHOS -http://www.techpowerup.com/downloads/385/

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - Deron - 10.08.2010 10:17

[quote=Bo jak kupuje RAM to wszystkie kości muszą mieć tyle samo MHz, nie ?[/quote]
Są przypadki w niektórych lapkach, że nie muszą i lapek dobrze pracuje.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 10.08.2010 10:31

Nie mam lapka, tylko PC Zadowolony Ten test FurMark, się zawieszało parę razy, ale w ostatniej próbie spisałem dane:

Temp: 69*C - 85*C;
FPS: Min. - 7, Max - 14, Avg.- 9;
Frames=3416;
Time=00:06:28

ORTHOS i RAM zrobię dopiero, tj.: narazie tylko ORTHOS.

P.S. Słuchajcie, bo mi się teraz remont/malowanie w domu zaczyna, więc mogę być nieco mniej dyspozycyjny, ale i tak piszcie co mogę jeszcze zrobić. Wiecie co wyczaiłem, to jest tak, że są "serie zawieszeń" po włączeniu PC, a później się to już "uspokaja". Wczoraj NBA 2K10 grałem 3 godziny, dodam, że jak gram przez internet to bardzo rzadko (1/4) się zawiesza, częściej jak gram sam, tj.: nie przez internet.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - ihatebuffering - 10.08.2010 11:26

Cytat:Moim zdaniem nie wymieniaj Biosu, bo to nie jest przyczyna /i to na 100%/

A ja Ci powiem Deron, że na pierdyliard procent, to nie wina małej ilości ramu. Pracowałeś na Windows 7 z 1GB ram ? Bo ja tak i było bardzo dobrze!

Cytat:1. NIGDY nie kupujcie kart PALIT !!! - uwaga ogólnaSmile
Powiedz mi dlaczego? Bo są tańsze i takie same jak np Gaiward, bo produkują je w Chinach (każdą sztukę tak robią). Miałeś kiedyś kartę tej firmy, bo jak tak i nie mam żadnych problemów.

Teraz do problemu. Nie dokupuj Ram-u, bo to że go masz 1GB nie oznacza, że komputer Ci się ma zawieszać na Windows 7. Może to jedynie obniżyć wydajność w grach. Temp: 69*C - 85*C; czyli w normie, musisz przetestować pamięć Ram.
Wpisz w menu start podgląd zdarzeń, wejdź i wyszukaj tam krytycznych błędów systemu.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 10.08.2010 11:40

(10.08.2010 11:26)ihatebuffering napisał(a):  
Cytat:Moim zdaniem nie wymieniaj Biosu, bo to nie jest przyczyna /i to na 100%/

A ja Ci powiem Deron, że na pierdyliard procent, to nie wina małej ilości ramu. Pracowałeś na Windows 7 z 1GB ram ? Bo ja tak i było bardzo dobrze!

Cytat:1. NIGDY nie kupujcie kart PALIT !!! - uwaga ogólnaSmile
Powiedz mi dlaczego? Bo są tańsze i takie same jak np Gaiward, bo produkują je w Chinach (każdą sztukę tak robią). Miałeś kiedyś kartę tej firmy, bo jak tak i nie mam żadnych problemów.

Teraz do problemu. Nie dokupuj Ram-u, bo to że go masz 1GB nie oznacza, że komputer Ci się ma zawieszać na Windows 7. Może to jedynie obniżyć wydajność w grach. Temp: 69*C - 85*C; czyli w normie, musisz przetestować pamięć Ram.
Wpisz w menu start podgląd zdarzeń, wejdź i wyszukaj tam krytycznych błędów systemu.

Dać screenshota ?
Wczoraj było ich więcej i znacze różniejsze, dziś tylko jeden rodzaj.

[Obrazek: kernel.th.jpg]

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - Sewer78 - 10.08.2010 13:33

Dlatego ,że Palit to najgorszy syf i dają do swoich kart najtańsze podzespoły.
Obecnie KAŻDA firma produkuje w chinach ale nie każda z tych samych gratów .
Temperatury masz OK. Odłącz od kompa wszystko co nie jest potrzebne - np napęd CD , dodatkowy hdd i zobacz wtedy. Może zasilacz nie wyrabia...

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - ihatebuffering - 10.08.2010 13:44

Ja się nie zgodzę, Palit robi identyczne jakościowo karty jak np Gainward, Galaxy. Jakoś mój Geforce 9600 GT, nie przegrzewa się, jest stabilny nawet po OC. I uwierz mi że, Palit jest czasami lepszy niż Gigabyte jeśli chodzi o dbanie o klienta. Kolega miał kartę Gigabyte i nawet nie mógł kontrolować obrotów wentyla, ciągle na 100% jechała (tak, ale palit to syf...).
Błąd Kernel 41 czyli typowy, przetestuj resztę sprzętu.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 10.08.2010 16:31

I Hate : Jak przetestować ?

Nie mogę odłączyć, bo wszystko jest praktycznie potrzebne, mam jeden napęd, jeden HDD etc.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - ihatebuffering - 10.08.2010 17:40

Nie testowałeś jeszcze tego ram-u memtestem.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - Sewer78 - 10.08.2010 18:47

ihatebuffering ty masz takie zdanie , ja inne i tyle . Sporo klientów jacy do mnie trafiają z problemami z grafika ma właśnie kartę palita Uśmiechnięty
rafal723 - przecież możesz korzystać z kompa bez napędu cd , fdd , karty dźwiękowej - o ile masz jakąś na pci lub pci-e

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 10.08.2010 18:57

Wiecie co ? Niewiem czy to zbieg okoliczności czy nie, ale zmieniłem w BIOSie jakieś napięcie (już nie pamiętam jakie bo z boiska do koszykówki wróciłem i jestem padnięty) z 2.65 V na 2.60 V i się nie zwiesza jak narazie .. Jak będę uruchamiał komputer to sprawdze jak się to nazywało.

Edit:// Mimo tego się zawiesił, ale dłużej pracował bez Uśmiechnięty To jest od pamięci: "Memory Voltage". Uśmiechnięty

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - Sewer78 - 10.08.2010 20:11

Jakie masz pamięci ram ?

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 10.08.2010 20:36

(10.08.2010 20:11)Sewer78 napisał(a):  Jakie masz pamięci ram ?

Dwie kości 512 MB, czyli 1 GB RAM. Jak chcesz dokładniej to podaj program, bo Everest nie daje nic poza użyciem.

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - ihatebuffering - 10.08.2010 21:56

A przeskanujesz je w końcu tym memtestem ? Zadowolony A napięcia najlepiej ustaw na auto/normal.
W Everescie wejdź do, płyta główna---> SPD
Sprawdź programem CPU-Z
http://www.dobreprogramy.pl/CPUZ,Program,Windows,13047.html

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 10.08.2010 22:04

[Obrazek: ramoq.th.jpg]

[Obrazek: ram2.th.jpg]

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - rafal723 - 11.08.2010 06:23

Jak ten memtest ustawić ? Na 1024, czy na domyśle "All of unused memory" czy jakoś tak .

RE: Windows 7 Ultimate - Komputer się zawiesza po wymianie karty graficznej - Sewer78 - 11.08.2010 07:31

Ustaw domyślnie .
Co do pamiątek to ja bym radził sprzedać to co masz i kupić zestaw 2x1gb lub też 1 kość 2gb z zamiarem dokupienia potem do tego drugiej.