Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Poradnik K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Tutoriale i poradniki Windows 7 (/tutoriale-i-poradniki-windows-7-38-f)
+---- Dział: Multimedia (/multimedia-48-f)
+---- Wątek: Poradnik K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) (/k-lite-mega-codec-pack-dla-windows-7-porada-2928-t)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Zwiru_NS - 29.05.2010 15:08

U mnie w BESTplayer spacja to pauza, strzałka góra, dół - głośność a przód tył przewinięcie o 5 sekund. I działa.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Senheiers - 29.05.2010 15:20

Pobożne życzenie, aby tak u mnie się działo. Owszem byłem do tego przyzwyczajony z wersji BP 1.0 z XP, ale tutaj w wersji 2+ na Windows 7 64bit był brak reakcji, a KP player to była największa porażka do tej pory. Nie dość że na samym początku jak włączałem program, to wyskakiwał komunikat "klasa nierejestrowana", to przywitały mnie piksele i problemy z odtwarzaniem filmów, nie wczytywało napisów, chociaż wyraźnie klikałem prawym przyciskiem myszy na ekran -> napisy -> wczytaj napisy -> txt i nic, napisów nie wyświetlało.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Zwiru_NS - 29.05.2010 15:55

No to już nie wiem co poradzić. Ja też mam Windows 7 HP 64 bitowy i nie miałem żadnych problemów z odtwarzaniem. Tzn były dwa których bez problemu się pozbyłem. Pierwszy to, że SubEdit nie chodzi na "siódemce", więc zastąpiłem go BestPlayerem. Drugi to kłopot z odtwarzaniem plików rmvb, którego się pozbyłem instalując Real Alternative. I do tej pory wszystko śmiga, wczytuje napisy, pobiera je z netu jak trzeba. Więc nie wiem co tam możesz mieć nie tak.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Senheiers - 29.05.2010 16:15

Jak możesz to podaj mi linki skąd pobrałeś wszystko, mam masę problemów z tym, a chciałbym mieć taką samą konfigurację jak ty, bo jestem przyzwyczajony do BP.

Zmieniałeś coś w ustawieniach od zestawu kodeków?

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Zwiru_NS - 29.05.2010 16:37

http://www.bestplayer.com.pl/ tu Bestplayer, wszystko mam ustawione tak jak jest w oryginale. W kodekach też nie grzebałem. http://www.programosy.pl/program,real-alternative.html to masz w zasadzie wszystko i tu sobie zerknij http://***/programy/k-lite-codec-pack-64-bit.html Mam nadzieje że pomoże.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Senheiers - 30.05.2010 18:36

Niestety, nic nie pomogło, bestplayer nadal nie chce mi czytać mkv, są problemy z odtwarzaniem filmów, napisów. Jedynie systemowy windows media player próbuje przetrawić wszystko, ale i tak ma spore kłopoty, chociażby z przewijaniem filmów, a po instalacji BP + KLCP + RA okazało się, że w media player classic nie odtwarza dźwięku.
Nie mam już pomysłów, może ccleaner sobie nie radzi i jest namotane porządnie w systemie? Zrobiłbym formatowanie, ale nie wiem czy to coś poskutkuje.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Zwiru_NS - 30.05.2010 23:06

A spróbuj poczyścić Odkurzaczem... I ewentualnie użyj TuneUp do naprawy i optymalizacji systemu. Już sam nie wiem co Ci poradzić bo u mnie działa wszystko bez problemu. Albo poczekaj może ktoś coś jeszcze poradzi, albo spróbuj odtwarzacza Divix z tym że tam miałem kłopot z napisami. KMP player też czytał mi wszytskie formaty ale mi się po prostu nie spodobał i odinstalowałem, ale użytkownicy generalnie sobie chwalą tego playera. Ja nie mam tego zbyt wiele bo jeżeli mi coś działa to nie potrzebuje 5 innych bo po co ma mi miejsce na dysku zajmować.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Nostromo - 31.05.2010 07:28

Sam CCleaner do tego za słaby. Odinstaluj BESTplayera i K-Lite Revo Uninstallerem
[urln=http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninstaller,Program,Windows,12741.html][Obrazek: revo7909866.jpg][/urln]
, sprawdź i wyczyść resztki w rejestrze CCleanerem. Dopiero po tym zainstaluj na nowo z ustawieniami domyślnymi.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - topolq - 01.06.2010 17:34

Bardzo interesująca porada - brawo !

Mam system 64 bitowy i zgodnie z opisem przeprowadziłem wszystkie operacje. Co prawda w wypadku MPC 64 nie było potrzeby dogrywania wersji polskiej to jednak w 32 tak. To jednak szczegół.

Mam pytanie i jednocześnie problem. Ogólnie skonfigurowałem wszystkie filtry tak by korzystać z WMP w W7 jako standardowego programu do podglądu wideo. Niestety nie odtwarza mi formatu FLV. Co powinienem sprawdzić i co zmienić by to uaktywnić ?

Z góry dziękuje za pomoc.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - slawektor - 01.06.2010 17:55

W ustawieniach MPC jest zaznaczone?

[Obrazek: beztytuumnl.png]

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Senheiers - 01.06.2010 19:35

Doszedłem do ładu ze wszystkim, przynajmniej do poziomu mnie zadowalającego. Okazało się, że w przypadku napisów do moich filmów mkv popełniłem gafę. Po raz pierwszy miałem te filmy na moim komputerze z XP, ale nie miałem do nich napisów. Więc pobrałem z internetu, ale jak to często bywa nie były dobrze zsynchronizowane, miejscami coś nie pasowało, więc poprawiłem je za pomocą SubEdit Player - niestety programik do filmu z szybkością klatek około 23 FPS zgrał mi napisy z ustawioną prędkością FPS 25. O dziwo stary Bestplayer 1.0 na XP czytał wszystko dobrze. Rozwiązaniem na Win 7 w Bestplayer 2 okazało się przestawienie w opcjach czytania FPS napisów, przestawiłem z 23 na 25 i napisy dobrze chodzą.

Co do kodeków, to również zrobiłem błąd, bo używałem przykładowo kodeków 64bit i programu do odtwarzania 32bit, dziwi mnie natomiast instalacja K-Lite 64bit i MPC 64 bit, co dało problemy z odtwarzaniem, nie miałem wtedy 32bitowych kodeków K-Lite więc może przez to wystąpiły owe problemy. Obecnie zastosowałem takie zestawienie: FFDshow 32bit + CoreAVC + Real Alternative + Bestplayer 2, w Bestplayer ustawiłem render wideo na Hali Video Render, pliki mkv chodzą bez problemu, zwykłe formaty też, jak i również rmvb, dźwięk bez problemu.

Zastanawiam się jeszcze nad instalacją Power DVD 10 do odtwarzania płyt DVD, ale nie wiem czy jest sens, bo Windows Media Player czyta zwykłe płyty DVD z filmami ze sklepu, tak?

Mam jedynie mały problem z wyglądem napisów, nie wyglądają tak ostro, wyraziście i dobrze jak w przypadku BS 1 na moim XP, są takie trochę wyblakłe, jakby wtapiane w film, tak mam przy zwykłych formatach, przy mkv wyglądają dobrze. Poza tym wszystko w porządku. Może jak kupię laptopa to zastosuję zestaw K-Lite 32bit + 64bit, puki co na komputerze brata wszystko śmiga. Dodam, że jest tam podłączony dość stary monitor - LG Flatron 775FT CTR 17 cali, może przez to napisy nie są tak wyraźne jak na moim Samsungu LCD 20 cali 205BW. Rozdzielczość na LG to około 1000x700, w przypadku Samsunga mam 1680x1050.

Pozdrawiam.

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - jarosly - 21.07.2010 08:55

Witam, chciałbym się ze wszystkimi podzielić doświadczeniami Uśmiechnięty Aktualnie stawiam od nowa system na nowym dysku więc postanowiłem pobadać odrobinę playery na starym systemie. Przebadałem następujące: bestplayer, allplayer, mediaplayer, kmplayer, smplayer, vlcplayer oraz miro, w systemie wisiał pakiet CCCP oraz bodajże ac3filter (nie pamiętam czy nie wchodzi w cccp) oraz QTlite(qtalternative) i RPalternative. W przeszłości bawiłem się w instalowanie oddzielnych kodeków, jakichś innych paczek itp. Oto moje wnioski :

Nie polecam zabawy w różnej maści kombinowanie. Najlepsze rozwiązanie to rozwiązanie najprostsze, zazwyczaj to one działają najstabilniej. Test długodystansowy przechodziły best player, all player i vlcplayer, więc to je znam najdokładniej inne nieco mniej.

Odtwarzacze:

Allplayer - niezły, działa, całkiem ładnie wygląda, jest całkiem ergonomiczny, ma jakieś tam dołączone kodeki z możliwością dociągnięcia ewentualnie stwierdzonych braków( imho niby to fajne ale jednocześnie głupie) jest ciągle rozwijany i tyle. Niestety wszystko jest raczej przeciętne, a kodeki są zewnętrzne i choć teraz ma niby dedykowane to w sumie nigdy nic nie wiadomo, wyjdzie zbugowana wersja i jeszcze poknoci mi coś w ustawieniach. Choć od niego zaczynałem jeszcze kilka lat temu to teraz uważam, że pomimo jego rozwoju są lepsze rozwiązania - choć może komuś przydadzą się inteligentne napisy.

Bestplayer 2 - imho najlepszy odtwarzacz jaki kiedykolwiek użytkowałem. Niezwykle ergonomiczny, ma fajne funkcje, jest ładny, odtwarza napisy i ma wyciągniętą na wierzch funkcję zmiany ścieżki audio. Dodatkowo jest to pojedynczy plik, nie instalujemy ! Korzysta z zewnętrznych kodeków.

VLCplayer - imho najlepszy ogólnie, choć wygląda mało nowocześnie i brakuje opcji skakania w lewo lub prawo o kilka sekund co uniemożliwia bardzo płynne przewijanie, są skórki ale obcinają ergonomię. Odtwarza napisy polskie prawidłowo (jest wybór kodowania), i jest zmiana kanałów audio. Domyślnie odtwarza praktycznie wszystkie formaty, nie potrzebuje NIC , wszelkie kodeki ma zintegrowane wewnętrznie w samym odtwarzaczu w odróżnieniu od allplayera(?). Nie spotkałem się jeszcze z plikiem którego by nie otworzył (mam jakieś 1TB video), choć zdarzały się pliki gdzie pojawiała się chwilowa pikseloza podczas przewijania, kto wie może już te wady zlikwidowano, gdyż dawno nie widziałem tego efektu. Nowe wersje wychodzą na bieżąco, program pyta o aktualizację. Dodatkowo posiada możliwość włączenia pluginu do Firefoxa, dzięki czemu powinniśmy się obejść bez QT/RPalternative (świeże - jeszcze nie testowałem). Gdyby był w wersji portable i miał nieco lepszy interfejs to byłby jednoznacznie najlepszym na rynku.

SMplayer - całkiem fajny odtwarzacz, niezły interfejs, działa podobnie do VLC odtwarzając jak to się mówi wszystkie formaty*(u kolegi nawet zdarzyło się że vlc mu czegoś nie otwierał a ten otworzył). Nie jestem pewny ale chyba też ma całkiem zintegrowane kodeki. Polecam jako alternatywę VLC.

KMplayer - imho lipa, interfejs jest beznadziejny, po zainstalowaniu daje pikselozę i wł. normalizację głośności i dopiero po zresetowaniu ustawień na domyślne(tak jest, domyślne wcale nie są domyślne Cwaniak daje normalny obraz, normalizację wyłączamy ręcznie. Kodeki ma zdaje się też zintegrowane, natomiast dziwi mnie zapytanie o doinstalowanie dodatkowych - nie można dać od razu wszystkich, imho bezsens. Od początku mnie tym wszystkim zniechęcił, wg mnie nie ma żadnych przewag nad VLC.

MPclassic - działa, wszystko sprawne, mamy napisy i mamy wybór ściezki ale wszystko to samo działa w best player który jest o niebo lepszy i jest rozwijany więc po co komu mpclassic/home cinema?

Miro - całkiem fajny odtwarzacz, ma bardzo ładny i prosty interfejs z wyciągniętą pod rękę wybierałką napisów, niestety nie znalazłem w nim wyboru ścieżki dźwiękowej. Wszystkie kodeki ma wmontowane, zintegrowane, więc instalujesz odtwarzacz i zapominasz o kodekach. Generalnie jest on rozwijany pod treści sieciowe, radio, tv itd. oferuje niezwykle przejrzysty interfejs i prostotę obsługi. Treść internetowa ściąga się na kompa (1 kliknięcie myszką). Wygląda ładnie i działa prosto jak telewizor Uśmiechnięty

Kodeki:

Tutaj nie będzie odrębnych charakterystyk. Dyskwalifikuję każdą paczkę wymagającą konfiguracji - proste jak drut, nie mam ochoty się z tym siłować jak robiłem to kiedyś na przeciągu kilku lat. CCCP tego nie wymaga, wszelkie niezbędne decyzje podejmuje się w trakcie instalacji, nie trzeba potem nigdzie grzebać i szukać w gąszczu tysięcy opcji których nigdy nie użyjemy ! Instalujesz go, plus właśnie alternatywy QT i RP oraz ewentualnie AC3filter i wszystko działa jak chcesz to wciąż masz dostęp do tych tysięcy opcji Cwaniak

Polecam:
VLC do wszystkiego
Miro do treści sieciowych
CCCP+Bestplayer+QT/RP alt. jeśli chcemy dobry interfejs i obsługę WMP

PS: Moje marzenie to Bestplayer z zintegrowanymi kodekami Zacieszacz

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Bogdan666ing - 21.07.2010 12:24

A ja mam pytanie chyba z innej beczki ale co tam. Filmy rmvb tną mi się w BestP czy All czy SubEdit. W Kmplayer chodzą git ale nie odpowiada mi zbytnio ten program bo nieraz oglądam film na monitorze a czasem na tv a żeby zrobić w nim fullscreen to tylko albo tu albo tam. Nie ma opcji fullscreen na monitorze 1 bądź 2 do wyboru jak to ma np BestPlayer (Monitor na fullscreen ustawia się w opcjach i jest tylko albo to albo to). Ale do rzeczy. W KliteCodec ustawiam żeby przez niego nie szły filmy rmvb i wtedy jest lux w w.w. odtwarzaczach ale gdy daję drugi film to ustawy powracają do punktu wejścia i znowu klatkowanie. Daje okey i apply i nie zapamiętuje mi tego za cholerę. System siódemka 64bity. Miał ktoś takie coś?

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - slawektor - 21.07.2010 15:11

(21.07.2010 12:24)Bogdan666ing napisał(a):  W KliteCodec ustawiam żeby przez niego nie szły filmy rmvb i wtedy jest lux w w.w. odtwarzaczach ale gdy daję drugi film to ustawy powracają do punktu wejścia i znowu klatkowanie. Daje okey i apply i nie zapamiętuje mi tego za cholerę.
A w których opcjach Ustawiasz?

Co do fullscreen w K-Lite.
Domyślnie w ustawieniach K-Lite jest na Blokuj. Trzeba zmienić na Nie koryguj lub Ustawić ręcznie.
SubEdit-Player żeby w ogóle działał na Windows 7 trzeba trochę kombinacji.
Program posiada 2 wady. 1 - w Viście i w W7 trzeba wgrać łatę i uruchamiać z prawami administratora. 2 - niestety program nie obsługuje 2 ekranów w podczas wyświetlania w opcji full screen. To że z SubEdit są problemy nie ma się co dziwić, ostatni bulid jest z 19.12.2008.

[Obrazek: beztytuujsn.png]

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Bogdan666ing - 21.07.2010 15:53

Nie ważne gdzie w Kmplayer a co do subedit to bez różnicy bo jadę przeważnie na BestPlayer i Allplayer(rzadziej bo się wiesza czasem). Chodzi mi że w ustawach klitekodec nie pamięta ustaw w ffdshow i nie mam pojecia czemu mimo że zęby na kodekach zjadłem. A tak dokładniej to Kmplayer nie odpowiada mi jeśli na szybko trzeba coś dopasować to to już nie jest na szybko no i po rozruchu Km jako jedyny wyłącza mi Aero co wiąże się z mrugnięciem na czarno ekranu co jest dość frustrujące jeśli na szybko chce się przejrzeć film. A co do Subedit leci mi na 2 monitor bez problemu tyle że monitor 1 w subedit to monitor 2 i odwrotnie

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - Dywan - 16.10.2010 23:21

Dzięki! Mam tylko problem z filmami mkv i napisami ass. Wie ktoś co trzeba ustawić aby napisy uruchamiały się od razu w Media Player Classic?

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - War_3_ - 16.10.2010 23:30

Ustaw w Panelu sterowania-> programy domyślne.
Lub PPM na filmie -> otwórz za pomocą -> z listy wybierz MPC i zaznacz "zawsze używaj tego programu" (albo jakoś tak, jestem na ang. wersji systemu).

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - topolq - 05.12.2010 01:51

Szkoda że wątek jest już taki stary ... ale zapytam jeszcze :-)

To doskonały tutor i prześledziłem go uważnie jednak napotkałem problem. Po wprowadzeniu filtrów ffdshow jako standardowych mam problem z odtwarzaniem dźwięków coderem MPpeg layer 3 w WMP. Słychać nieprzyjemne trzaski ... w MPC-HC jest wszystko ok.
Stosowałem oczywiście Win7DSFilterTweaker_3_7 włączając i wyłączając filtry preferowane jednak zawsze odpala się ffdshow audio.
Czy wprowadzający temat mógłby coś doradzić lub ktokolwiek inny zorientowany ?

Pozdrawiam

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - topolq - 05.12.2010 16:53

ooo ! już rozwiązałem problem
W ffdshow configuration opcja Output(strumień wyjścia) trzeba ustawić Połącz z filtrem DirectSound i wyłączyć opcję Zastosuj jedynie do wyjścia S/PDIF
Trzeba przyznać że jakość zarówno dzwięku jak i video jest naprawde doskonała.

Pozdrawiam

RE: K-Lite Mega Codec Pack dla Windows 7 (porada) - beabea - 14.12.2010 09:18

Ja mam Windows 7 64 bit. Korzystam głównie z BestPlayera i czasem z VLC MediaPlayera. Jedyne kodeki jakie zainstalowałam to: ffdshow_beta7, MatroskaSplitter i Real Alternative. Wszystko mi pięknie chodzi, także mkv i rmvb ale BestPlayer nie wykrywa wszystkich ścieżek dźwiękowych w plikach VOB więc niektóre filmy DVD muszę odtwarzać przez VLC a wolałabym jednak w BestPlayerze. Jest na to jakiś sposób?