Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Poradnik Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Tutoriale i poradniki Windows 7 (/tutoriale-i-poradniki-windows-7-38-f)
+---- Dział: Oprogramowanie (/oprogramowanie-46-f)
+---- Wątek: Poradnik Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze (/dropbox-przechowywanie-plikow-za-free-na-darmowym-serwerze-14134-t)

Strony: 1 2 3

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - stanax - 12.05.2011 16:30

Zostanę jednak przy Dropbox'ie. Mam na nim 10GB przestrzeni dyskowej i tyle mi na razie styka. Z drugiej strony patrząc, nie muszę niczego więcej instalować w systemie - wyłącznie tego appsa o wadze 15,4MB. Fakt, mam konto na Live, ale do czegoś innego jest mi potrzebne Kozak

[Obrazek: ill53U.jpg]

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - AngMar - 28.05.2011 14:50

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie dropboxa, bo chyba nie wszystko rozumiem o jego działaniu.
Potrzebuję gdzieś w sieci stworzyć dysk wirtualny do przechowywania danych prywatnych. Chodzi o jakieś tam e-maile i tego typu rzeczy, do których będę mieć dostęp po zalogowaniu się. Po prostu nie chcę pewnych rzeczy trzymać na dyskach i płytach w domu. Nie są to żadne nielegalne pliki tylko całe moje prywatne życieUśmiechnięty
Nie wiem czy dropbox jest dobry do tego, ponieważ zastanawia mnie ta opcja synchronizacji. Czy można to wyłączyć ewentualnie mieć wpływ co i kiedy ma być synchronizowane? Co np. w sytuacji, gdy oddam kompa do serwisu i nie będę mieć możliwości wyczyszczenia prywatnych danych (zazwyczaj odinstalowuję przeglądarkę, klienta poczty, usuwam fotki, prywatne dokumenty, aplikacje z dostępem do sieci - typu gry mmrpg - itd.)? Ktoś może mieć dostęp zarówno do samego dropboxa z poziomu mojego kompa, czyli do ustawień konta jak i danych które były przeznaczone do prywatnego użytku?
Jeśli dropbox nie jest dobry do tego co potrzebuje, co możecie mi polecić? Zależy mi na serwisie, który nie skasuje moich plików bez mojej wiedzy - takie praktyki są na hostingach typu rapidshare, wystarczy że jest podejrzenie że pliki naruszają prawo autorskie.

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - ihatebuffering - 28.05.2011 15:34

Sugarsyns jest według mnie lepszy niż Dropbox.

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - stanax - 28.05.2011 16:27

(28.05.2011 14:50)AngMar napisał(a):  Nie wiem czy dropbox jest dobry do tego, ponieważ zastanawia mnie ta opcja synchronizacji. Czy można to wyłączyć ewentualnie mieć wpływ co i kiedy ma być synchronizowane?

Opcji jest kilka do wyboru:

1. [Obrazek: iffP8.jpg]

2. [Obrazek: ieGI.jpg]

3. [Obrazek: ie33o.jpg]

4. [Obrazek: ipvw.jpg]

(28.05.2011 14:50)AngMar napisał(a):  Co np. w sytuacji, gdy oddam kompa do serwisu i nie będę mieć możliwości wyczyszczenia prywatnych danych (zazwyczaj odinstalowuję przeglądarkę, klienta poczty, usuwam fotki, prywatne dokumenty, aplikacje z dostępem do sieci - typu gry mmrpg - itd.)?

Z Dropboxa(serwera) nic nie musisz usuwać. Wystarczy, że zastosujesz jedną z akcji jak na screenie nr3. lub 4. By ktoś zobaczył pliki musi się ponownie zalogować do niego(znać hasło). Oczywiście kopia plików nadal jest na dysku twardym komputera; możesz dostęp zablokować hasłem lub usunąć cały folder przed oddaniem komputera do serwisu. Potem, gdy komputer wróci z naprawy przywracasz go z serwera(synchronizacja). Masz na to 30. dni.

(28.05.2011 14:50)AngMar napisał(a):  Ktoś może mieć dostęp zarówno do samego dropboxa z poziomu mojego kompa, czyli do ustawień konta jak i danych które były przeznaczone do prywatnego użytku?

Jeśli nie chcesz, by ktoś lookał w twoje pliki 'odptaszkowujesz' okienko 2(Start Dropbox on system startup) / screen nr2. Po każdym uruchomieniu komputera będzie potrzeba uruchomienia aplikacji. Dla pewności będziesz musiał usunąć skróty z menu start i ewentualnie pulpitu(w zamian wkleić skrót w ten sam folder, w którym trzymasz pliki i jest on na hasło).

(28.05.2011 14:50)AngMar napisał(a):  Jeśli dropbox nie jest dobry do tego co potrzebuje, co możecie mi polecić? Zależy mi na serwisie, który nie skasuje moich plików bez mojej wiedzy - takie praktyki są na hostingach typu rapidshare, wystarczy że jest podejrzenie że pliki naruszają prawo autorskie.

Mnie pasuje Dropbox, komuś coś innego... Mam go od ~1,5roku i jeszcze nic mi na nim nie wsiąkło i nie wyciekło z niego. Polecam Dropboxa i jak coś jeszcze chcesz wiedzieć, to pytaj. Mam zasadę: bez argumentów nie wypisuję farmazonów typu ,,A jest lepsze od B'' i na tym koniec.

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - AngMar - 28.05.2011 18:17

Dziękuję stanax, odpowiadasz bardzo wyczerpująco, ale poproszę jeszcze o uściślenie: opisałeś jak zabezpieczyć dane przed postronnymi osobami, ale co w przypadku gdy nie mogę się przygotować do akcji "serwis"? Jeśli oddam komputer ze startującym dropboxem, to lipa?

Teraz jeszcze jedno pytanie: jeśli wyślę plik A na serwer a potem usunę go z katalogu synchronizacji na kompie, to wtedy na serwerze też znika? Jeśli tak, to właśnie jest to mankament dla mnieSmutny mi chodzi o to żeby nie było kopii plików wysłanych na serwer na komputerze.

Rozjaśnij mi jeszcze tę opcję z 30 dniami plików na serwerze - czyżby po 30 dniach bez synchronizacji pliki na koncie free znikały?

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - stanax - 28.05.2011 19:19

(28.05.2011 18:17)AngMar napisał(a):  (...)opisałeś jak zabezpieczyć dane przed postronnymi osobami, ale co w przypadku gdy nie mogę się przygotować do akcji "serwis"? Jeśli oddam komputer ze startującym dropboxem, to lipa?

Nie... logujesz się z dowolnego innego komputera/telefonu/urządzenia na swoje konto(znasz przecież hasło) i wykonujesz akcje jak na screenie poniżej; wylogowujesz komputer idący do serwisu(lub oba/więcej). By ktoś miał dostęp do serwera, musi ponownie zalogować się do niego(hasło itd).

[Obrazek: icr3Vi.jpg]

(28.05.2011 18:17)AngMar napisał(a):  Teraz jeszcze jedno pytanie: jeśli wyślę plik A na serwer a potem usunę go z katalogu synchronizacji na kompie, to wtedy na serwerze też znika?

Po 30. dniach przepada na zawsze. Do tego czasu możesz go jeszcze przywrócić(screeny poniżej).

[Obrazek: ifmd6.jpg]

[Obrazek: icvMto.jpg]

(28.05.2011 18:17)AngMar napisał(a):  Jeśli tak, to właśnie jest to mankament dla mnieSmutny mi chodzi o to żeby nie było kopii plików wysłanych na serwer na komputerze.

Niby tak, ale co będzie w sytuacji jak skasujesz plik z dysku twardego komputera a on padnie? Musiałbyś mieć gdzieś zapisane linki do wszystkich plików. Przy kilku to pikuś, a przy paru giga - nierealne. Zresztą ideą Dropboxa jest back-up, czyli kopia, która bez oryginału(na HDD) traci sens.
Dalej... W przypadku, gdy chcesz edytować któryś z plików, robisz to 'od ręki' na komputerze. Wszystkie zmiany automatycznie są synchronizowane z serwerem. Natomiast gdybyś ich nie miał, to pierw musisz je pobrać(hasło/link/czas itd).

(28.05.2011 18:17)AngMar napisał(a):  Rozjaśnij mi jeszcze tę opcję z 30 dniami plików na serwerze - czyżby po 30 dniach bez synchronizacji pliki na koncie free znikały?

Tak. Właśnie dlatego nie płacisz za przestrzeń dyskową na serwerze Dropboxa ani jednego centa. Logicznym to jest według mnie, bo przestrzeń jest ograniczona. Gdybyś walił do oporu gigabajtów danych na niego i musiałyby one być trzymane na nim 'na wieki' to jaki interes mieliby jego założyciele? Zapłacili za hardware, codziennie płacą za utrzymanie i energię i rozdają gratis usługę. Wierzysz jeszcze w św. Mikołaja?
Te dwa gigabajty, które dostajemy za darmo są odmianą reklamy, bo gdy chcemy właśnie mieć pliki 'na wieki' wtedy musimy zapłacić. Jedynym innym sposobem, by mieć prywatne pliki i za ich przechowywanie nie płacić, to kupić zewnętrzny HDD.

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - AngMar - 28.05.2011 20:49

Cytat:Logicznym to jest według mnie, bo przestrzeń jest ograniczona. Gdybyś walił do oporu gigabajtów danych na niego i musiałyby one być trzymane na nim 'na wieki' to jaki interes mieliby jego założyciele? Zapłacili za hardware, codziennie płacą za utrzymanie i energię i rozdają gratis usługę. Wierzysz jeszcze w św. Mikołaja?

Tu nie chodzi o to w co ja wierzę - nie jestem naiwna. Pytam bo nie rozumiem kilku rzeczy, a ponieważ chcę wybrać odpowiednie narzędzie do moich potrzeb, muszę je poznać. Poza tym, za free jest tylko 2 gb miejsca - więc nie mogę walić ile wlezie chyba?
Reasumując - te 2gb są na utrzymanie plików bez synchronizacji na miesiąc, natomiast synchronizując je, za każdym razem przedłużam ich istnienie o kolejne 30 dni, tak?
Jeśli zapłacę, to tylko mogę zwiększyć zajmowaną przestrzeń na więcej niż 2gb a ograniczenie 30 dni nadal obowiązuje? Czy tez znika limit czasowy a serwer trzyma moje dane bez względu na synchro?

Cytat:Niby tak, ale co będzie w sytuacji jak skasujesz plik z dysku twardego komputera a on padnie? Musiałbyś mieć gdzieś zapisane linki do wszystkich plików. Przy kilku to pikuś, a przy paru giga - nierealne.

Nie rozumiem, po co linki? Mam konto na serwerze, na nim mój wirtualny dysk - loguję się i widzę na nim moje pliki niezależnie od komputera na jakim się loguję.

Cytat:Zresztą ideą Dropboxa jest back-up, czyli kopia, która bez oryginału(na HDD) traci sens.

No właśnie tak myślałam - dropbox jest świetnym narzędziem, tylko że ja potrzebuję dostępu do serwera, gdzie będę mogła umieścić pliki, które już nie będą miały swoich kopii nigdzie indziejUśmiechnięty Właśnie o to mi chodzi, o taki sejfik wirtualny. Nie orientuję się za bardzo gdzie można bezpiecznie umieścić pliki (po prostu nie chcę żeby mi je uwalili na jakimś darmowym hoście bez ostrzeżenia) - ale dziękuję, bardzo mi rozjaśniłeś kwestie związane z tą usługą.

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - stanax - 29.05.2011 09:17

(28.05.2011 20:49)AngMar napisał(a):  Poza tym, za free jest tylko 2 gb miejsca(...)

Teoretycznie tak, ale za swoje 10GB nie zapłaciłem i nadal nie płacę ani grosza, choć używam Dropboxa od '09 roku.
Jak to zrobić? ↓

[Obrazek: inRqy.jpg]

[Obrazek: ijBay.jpg]

(28.05.2011 20:49)AngMar napisał(a):  więc nie mogę walić ile wlezie chyba?

Nie chyba, tylko na pewno!
Nawalić plików możesz tylko tyle, ile masz za free na starcie(2GB) plus te uzyskane w dodatkowych opcjach.

(28.05.2011 20:49)AngMar napisał(a):  Reasumując - te 2gb są na utrzymanie plików bez synchronizacji na miesiąc, natomiast synchronizując je, za każdym razem przedłużam ich istnienie o kolejne 30 dni, tak?

Podchodzisz odwrotnie do owych 2GB(i więcej) oferowanych na serwerze, bo nie takim celem jest ich posiadanie. Z założenia każde włączenie komputera jest potwierdzeniem własności. Nic nie przybywa i nie ubywa. Automatyczny backup na tym polega w swej istocie. Mimo to możesz wykorzystywać go w opisany przez Ciebie sposób. Wrzucasz pliki /zamykasz sesje(log out) / przed upłynięciem 30. dni logujesz do Dropboxa na czas ponownej synchronizacji(jeśli w folderze nie było zmian, to na kilka sekund) / ponownie zamykasz sesje. Przez następne 30. dni Dropbox przechowuje te pliki w niezmienionej postaci za darmo - nic nie wsiąka, nikt obcy w nich nie kopie, czyli tak jakby leżały w bankowym sejfie.

(28.05.2011 20:49)AngMar napisał(a):  Jeśli zapłacę, to tylko mogę zwiększyć zajmowaną przestrzeń na więcej niż 2gb a ograniczenie 30 dni nadal obowiązuje? Czy tez znika limit czasowy a serwer trzyma moje dane bez względu na synchro?

Jak zwiększyć przestrzeń za free na serwerze, opisałem wcześniej. Dodam tylko, że każde inne własne urządzenie o odmiennym MAC z zainstalowaną aplikacją daje nam dodatkowe 250MB. Samo wykupienie większej przestrzeni dyskowej nie skutkuje zniesieniem ograniczenia. To kosztuje 39$ ekstra za rok ↓

[Obrazek: inXJg.jpg]

(28.05.2011 20:49)AngMar napisał(a):  Nie rozumiem, po co linki? Mam konto na serwerze, na nim mój wirtualny dysk - loguję się i widzę na nim moje pliki niezależnie od komputera na jakim się loguję.

Masz racje, nie potrzebujesz linków - wystarczy zalogować się z dowolnego komputera. Pisząc o nich zasugerowałem się sposobem w jaki sam korzystam z Dropboxa, czyli używam go prawie non stop. Komputer, na którym pracuję jest w permanentnej synchronizacji; w dowolnej chwili mogę wkleić link do każdego z plików, na dowolną stronę internetową czy maila bez straty czasu na logowanie do serwera.

(28.05.2011 20:49)AngMar napisał(a):  (...)potrzebuję dostępu do serwera, gdzie będę mogła umieścić pliki, które już nie będą miały swoich kopii nigdzie indziejUśmiechnięty Właśnie o to mi chodzi, o taki sejfik wirtualny. Nie orientuję się za bardzo gdzie można bezpiecznie umieścić pliki (po prostu nie chcę żeby mi je uwalili na jakimś darmowym hoście bez ostrzeżenia)

Nie wiem, być może wspomniana przez Ihatebuffering usługa Sugarsyns byłaby bardziej odpowiednia dla Ciebie, ale to już on musiałby chcieć opisać, bo ja nie mam o niej bladego pojęcia.

PS
Przyszła mi teraz do głowy jeszcze jedna rzecz: http://info.poczta.interia.pl/pomoc/artykuly,1316244,jaka-jest-pojemnosc-konta-pocztowego-w-interia-pl
Za darmo, nieograniczona pojemność...

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - ihatebuffering - 29.05.2011 11:41

(28.05.2011 20:49)AngMar napisał(a):  No właśnie tak myślałam - dropbox jest świetnym narzędziem, tylko że ja potrzebuję dostępu do serwera, gdzie będę mogła umieścić pliki, które już nie będą miały swoich kopii nigdzie indziejUśmiechnięty Właśnie o to mi chodzi, o taki sejfik wirtualny. Nie orientuję się za bardzo gdzie można bezpiecznie umieścić pliki (po prostu nie chcę żeby mi je uwalili na jakimś darmowym hoście bez ostrzeżenia) - ale dziękuję, bardzo mi rozjaśniłeś kwestie związane z tą usługą.

Takim serwerem jest darmowy SkyDrive od Microsoftu. Darmowe 25GB - genialne? Jest tylko jeden haczyk debilny wręcz. Niby mamy 25GB wolnego miejsca, ale pliki nie mogą przekraczać 50MB. Idiotyzm i tyle.

A usługa SugarSyns jest to praktycznie to samo co Dropbox, tylko na starcie mamy 5GB i różni się kilkoma szczegółami.

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - AngMar - 30.05.2011 15:50

(29.05.2011 11:41)ihatebuffering napisał(a):  Jest, tylko jeden haczyk debilny wręcz. Niby mamy 25GB wolnego miejsca, ale pliki nie mogą przekraczać 50MB. Idiotyzm i tyle.

Zabezpieczenie przed masowym piractwem - akurat to rozumiem, bo przesz muszą dbać o opinię a nie być kolejnym rapidsharem.

Dzięki wielkie za moje odpowiedzi, pozdrawiamUśmiechnięty

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - ihatebuffering - 30.05.2011 19:51

No niby tak, ale bez jaj co to jest 50MB w dzisiejszych czasach? Dzielenie na party jest czymś prymitywnym, kiedy dysk 1TB kosztuje około 150 zł. A np projekt z 3D z Autodesk Maya 3D z teksturami zajmuje więcej niż 50MB.

RE: Dropbox, przechowywanie plików za free na darmowym serwerze - stanax - 04.06.2011 21:31

.

Odtwarzacz muzyczny dla użytkowników Dropboxa

DropTunes jest interfejsem odtwarzacza muzyki. Umożliwia słuchanie kolekcji muzyki z dowolnego miejsca i z dowolnego urządzenia. Wystarczy, że masz dostęp do Internetu oraz nowoczesną przeglądarkę z obsługą HTML5. Nie musisz nic doinstalowywać do systemu, aby słuchać muzyki za pośrednictwem przeglądarki. Gdy kolekcja jest już w twoim Dropboxie, wystarczy uruchomienie usługi DropTunes. Wszystko, co musisz zrobić, to wpisać w przeglądarkę adres http://droptun.es/ i zalogować się podając nazwę użytkownika i hasło Dropbox.

[Obrazek: i2HHg.jpg]

Po przejściu do folderu zawierającego pliki muzyczne, naciśnij link <Play> przed piosenką, aby rozpocząć odtwarzanie.
DropTunes zostały opracowany w dwóch wersjach: jedna z użyciem technologii Flash i druga przy użyciu HTML5. Ta, oprócz .mp3 obsługuje także M4A, OGG i WAV, natomiast wersja Flash obsługuje tylko mp3. Główną zaletą słuchania muzyki przez przeglądarkę jest, że ma się dostęp do swojej ulubionej muzyki z dowolnego miejsca. Oznacza to również, że mamy do niej dostęp praktycznie z każdego urządzenia, na przykład smartphonu. Twórcy serwisu planują wydanie aplikacji dla systemu Android oraz iOS.

[Obrazek: i7g3C.jpg]