Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 (/nieczytajacy-plyt-naped-po-zainstalowaniu-windows-7-8476-t) Strony: 1 2 |
RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - andrew-jar - 23.08.2010 12:43 Jasne, że będzie się kręcić, ale nie natrafi na ścieżkę. Zrozum, że masz zasyfiony silniczek prowadzenia lasera - inna prędkość dla DVD inna dla CD. Napęd posiada 2 silniczki: - prowadzenie lasera - kręcenie płytki. Pozdrawiam RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - owczarTM - 24.08.2010 11:36 To jak można go wyczyścić?? RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - House - 24.08.2010 11:42 Rozkręcić napęd ? Są płyty do czyszczenia napędów, ale te czyszczą raczej tylko samą głowicę lasera. Zawsze możesz sprężonym powietrzem w "szparę dmuchnąć". RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - andrew-jar - 24.08.2010 11:56 @owczarTM - opisałem, popatrz odpowiedzi. @House - Cytat:'szparę dmuchnąć" chyba dziewczynie, zrozum komutator jest zasyfiony, więc co zrobisz sprężonym powietrzem? Tak, rozkręcić obudowę napędu. Jako serwisant RTV mam z tym do czynienia na co dzień, więc podzieliłem się wiedzą na forum. RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - owczarTM - 24.08.2010 13:18 (24.08.2010 11:56)andrew-jar napisał(a): @owczarTM - opisałem, popatrz odpowiedzi. Ok. Cały wyczyszczę rozbiorę i będę dmuchał w Szparę . RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - owczarTM - 25.08.2010 15:41 Można prosić o jakiś tutorial o czyszczenie napędu? RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - andrew-jar - 25.08.2010 18:42 (25.08.2010 15:41)owczarTM napisał(a): Można prosić o jakiś tutorial o czyszczenie napędu? Naprawa sprowadza się do przeczyszczenia silniczka prowadzącego laser. Mianowicie trzeba WD-40 przesmarować silniczek prowadzący laser, podać dawkę WD do środka silniczka, potem palcami przesuwać laser, który wprowadzi w ruch silniczek (ok. 6razy) syf wypłynie z komutatora. czynność można powtórzyć jeszcze raz. Na koniec zabezpieczyć silniczek przed wysuszeniem po WD, jakimś olejkiem na bazie silikonu np. C-70. Cały zabieg wykonać ostrożnie nie zanieczyszczając lasera. RE: Nieczytający płyt napęd po zainstalowaniu Windows 7 - owczarTM - 27.08.2010 22:21 nadal to samo |