Problem z włączeniem komputera, nie chce załadować systemu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Problem z włączeniem komputera, nie chce załadować systemu (/problem-z-wlaczeniem-komputera-nie-chce-zaladowac-systemu-6117-t) Strony: 1 2 |
RE: Problem z włączeniem komputera, nie chce załadować systemu - thermalfake - 14.01.2012 18:11 Tamte partycje można przywrócić jednak bez dodatkowego dysku i nieco wiedzy jest ciężko. Żeby już nie komplikować sprawy zrób to ze zwykłego nośnika bo przecież licencja na to zezwala. A więc: Przygotuj sobie nośnik Win 7 z tą sama wersją z którą jest licencja lapka (może być pl-ka). Będziemy potrzebowali wyczyścić "do zera" (partycje + mbr) cały dysk ze struktury logicznej. Wyczyścimy go za pomocą narzędzia diskpart z konsoli. Jak dostać się do konsoli już wiesz z poprzedniego posta. Zmieniają się tylko komendy: diskpart list disk select disk X clean exit Znowu restart lapka i zaczynasz nową instalację już bez błędów. Podziel dysk na partycje tak, żebyś w razie czego miał gdzie zrzucać dane przed ponowną reinstalacją. Postaw system, ściągnij wszystkie sterowniki -> http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/jsp/supportMyProduct.do?service=EU , zrób aktywację online i po sprawie. Możesz też zrobić wstępną konfigurację i zapisać sobie obraz całej partycji systemowej do pliku na drugą partycję np Norton Ghostem. Miałbyś dalej coś mniej więcej jak recovery z tym, że przy następnej reinstalacji (przed tem oczywiście archiwizacja tego co ma być zachowane) wskazujesz tylko ten obraz i masz gotowy system przywrócony w kilkanaście minut bez nadzoru. RE: Problem z włączeniem komputera, nie chce załadować systemu - Zwiru_NS - 14.01.2012 18:16 Mam Windows 7 na płycie ale niestety nie jest to ten sam który był na kompie. Był Home Premium x64 a na płycie jest Prof x64. Będzie to kolidować ? @edit: Niestety nic z tego, chyba jednak musi być ta sama wersja Windows. Dalej jest to samo. RE: Problem z włączeniem komputera, nie chce załadować systemu - thermalfake - 14.01.2012 20:27 Nie można robić takich rzeczy bo to wbrew licencji. Jak już tak jest to poszukaj sobie niemodyfikowanego obrazu win7 hp x64 w postaci iso z sieci do wypalenia (nie z programu msdn tylko oem). Cytat:@edit: Niestety nic z tego, chyba jednak musi być ta sama wersja Windows. Dalej jest to samo. To znaczy bo nie rozumiem, udało ci się chociaż dysk wyczyścić z pozostałości ? Dla pewności zresetuj ustawienia biosu. Oraz..... wykonaj test dysku twardego jak już wspomniałem. Będziemy mieć pewność, że on nam nie bruździ. Mając pakiet hirens boot cd odpal mini XP i tam jest takie narzędzie Victoria. Po testach (Test oraz Smart) dla każdej z zakładek zrób zrzut tu na forum. AHA, jeszcze jedno mam spostrzeżenie. Czy Ty przypadkiem w tym lapku nie masz dwóch kieszeni na dyski twarde. ? Bo jeśli tak to zobacz w której jest i ewentualnie zamień miejscami - być może pokazuje się tenże błąd -> http://support.microsoft.com/kb/925481/pl RE: Problem z włączeniem komputera, nie chce załadować systemu - Zwiru_NS - 12.02.2012 20:28 Sprawa wygląda następująco... Jedyne co udało mi się zrobić to postawić na tym komputerze Windowsa XP. Był niezły bajzel, partycje tak jakby pozamieniały się miejscami i jak postawiłem XP-ka na dysku C to sie okazało że na partycji drugiej mam pozostałości po tamtym systemie (win7). Zrobiłem więc format tej partycji żeby wszystko wyczyścić, potem zrobiłem jeszcze raz pełny format C: i komp działał... Dwa dni. W ciągu tygodnia zrobiłem 4 formaty i dalej mam problem. Mianowicie wszystko generalnie działa tylko wolniej a dokładniej dysk co chwilę się zamyśla i lekko przycina komp. I tak co chwile... Wszystkie sterowniki są zainstalowane, sprawdzałem też kompa TuneUpem, Odkurzaczem. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić żeby działał poprawnie ? |