![]() |
Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? (/jak-naprawic-kilka-problemow-z-zachowaniem-komputera-systemu-23355-t) |
RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - Portator - 30.04.2012 14:50 Ja użyłem do odinstalowania sterownika Driver Sweeper 3.2.0 http://www.programosy.pl/program,driver-sweeper.html Sprawdź zachowanie komputera na sterowniku od systemu. Jeżeli coś Ci nie pasuje, rób punkt przywracania i ćwicz kolejne sterowniki. Ponadto wypróbuj bardzo przydatne narzędzie do aktualizacji programów, Update Checker: http://www.filehippo.com/pl/updatechecker/ RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - jacek-placek - 30.04.2012 15:44 A czemu ma służyć to "narzędzie", skoro każdy progs, aktualizuje się sam, ew. wyszuka i zapyta się, czy zainstalować nowszą wersję?:-/ RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 30.04.2012 15:48 Wrzucę zaraz logi z OCCT, jak ktoś się zna dobrze to niech przejrzy, puściłem na 30 min testy wszystkich podzespołów, można sprawdzić czy usterka ma podłoże sprzętowe. Link: http://www.sendspace.com/file/i7upht RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 30.04.2012 20:40 Poda ktoś linka do sprawdzonych sterowników do grafiki? RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - jacek-placek - 30.04.2012 20:46 Ja Kuba nie pomogę, podałem link do sterów, które są dostępne:-/ RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - dziki314 - 30.04.2012 22:58 Dla świętego spokoju pożycz od kogoś kartę graficzną i wtedy zobacz, bo moim zdaniem grafika jest walnięta,chyba że się mylę. ![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - Illidan - 30.04.2012 23:00 Kuba ![]() Zasilacz jak już wiesz jest z "Czarnej listy" i nadaje się do wymiany. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - thermalfake - 01.05.2012 00:06 Ej nie róbcie chłopakowi wody z mózgu bo się skończy tym, że mu wszystkie rzeczy powymieniacie. Akurat ten model Modecom'a czyli Feel III był bardzo udanym wyrobem (powiedziałbym, że jeden z najlepszych w przystępnej cenie dla Kowalskiego w porównaniu z badziewiastą pierwszą serią). Przez łapy mi przeszło sporo różnych sztuk zasilaczy o czym można napisać osobny temat. Żeby coś się nadawało do wymiany to potrzeba to najpierw na 100% sprawdzić - choćby pomierzyć napięcia a nie sugerować się samą czarną listą - mam jeszcze colorsit'a 300W, chodził dobre 7 lat niemal codziennie i nadal trzyma stabilne napięcia. Jest to produkt z dolnej półki (zdaję sobie z tego sprawę), który przebił żywotnością niejednego młodszego chieftec'a, taka prawda. I w jednym i w drugim wypadku umrze sam zasilacz albo i weźmie ze sobą coś jeszcze. Także te czarne listy nie są do końca wyrocznią - mógłbym wykreślić kilka polecanych marek nie za jakieś drobne jednostkowe wpadki a za dosyć częste awarie. Jeśli jeszcze chodzi o sterowniki do VGA i tak producenci kart desktopowych (w przeciwieństwie do urządzeń mobilnych) wrzucają na płytki sterowniki referencyjne whql/beta wydane przez nvidię. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 01.05.2012 00:52 Jak byś miał chwilę, to pobierz tą paczkę z fotkami z testów OCCT. Tam chyba jest sporo informacji cennych. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - Illidan - 01.05.2012 01:46 No cóż,fakt zasilacza nie można przekreślić,dlatego radziłem by podpiął dla testów inny,mimo to nie zgadzam się z tobą że to taki udany wyrób,ale to moje zdanie.Poza tym nie ma reguły,tak jak markowe auto może nawalić tak i zasilacz,lecz chodzi tu o prawdopodobieństwo i ryzyko.Sam niedawno miałem problemy z zawieszaniem sie kompa,że pomagał tylko "Hard Reset" podczas grania,tylko grania.Winny był niestabilny zasilacz.Także warto przynajmniej dla testu podłączyć inny.Na płycie z kartą którą dostał Kuba na pewno nie było sterowników beta, pamiętam. Co do pomiaru napięć to dobry pomysł jak będzie chciał się w to Kuba bawić.Poza tym nie wiadomo czy już zasilacz powoli nie berze czegoś z sobą.Bo problemy Kuba ma odkąd pamiętam. EDIT:odczyty z OCCT wydają sie stabilne,chodź nie podoba mi sie trochę wykres linii napięć +12V,ale może to moje widzimisię tylko :-).Co do temperatury to w stresie zbliżasz się do maksymalnej zalecanej temperatury dla tego procesora.Nie jest jeszcze źle ale dobrze by było przeczyścić wnętrze komputera i nałożyć nową Pastę Termo-przewodzącą pomiędzy procesor i radiator(z tego co wiem już to zrobiłeś).Podaj jeszcze odczyt dysku twardego,jego S.M.A.R.T.Jestem ciekaw jak teraz wygląda. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 02.05.2012 12:35 Jak dotąd, po nałożeniu pasty termoprzewodzącej i odkurzeniu komputera, problem zniknął, działa nawet Wiedźmin bez zacinania się. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - jacek-placek - 02.05.2012 14:16 Czyli jest rozwiązanie- dbać o porządki ![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - Illidan - 03.05.2012 01:38 Mimo to pokaż jeszcze S.M.A.R.T. dysku. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 03.05.2012 10:30 A polecisz jakiś program do odczytania parametrów SMART? Bo w HDTune mam puste pole, nie widzi ich. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - dziki314 - 03.05.2012 20:12 http://crystalmark.info/?lang=en RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 03.05.2012 20:37 Oto screen z okna głównego programu CrystalDiskInfo (zawiera dane SMART): ![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - Illidan - 05.05.2012 01:34 Parametry S.M.A.R.T. dysku są "ok".Nie zapomnij o porządnej defragmentacji ![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 05.05.2012 10:20 Dobra, można powiedzieć że problem klatkowania i szarpania obrazu rozwiązaliśmy, chciałbym jednak powrócić do drugiego z problemów, które opisałem, ponieważ dalej mnie dotyka. Cytat:Witam,. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - zygus26 - 05.05.2012 16:02 (05.05.2012 10:20)peciaq napisał(a): Dobra, można powiedzieć że problem klatkowania i szarpania obrazu rozwiązaliśmy, chciałbym jednak powrócić do drugiego z problemów, które opisałem, ponieważ dalej mnie dotyka. Posiadałem ten sam problem na początku Windows 7 wywalał mi komunikat taki jak tobie, wcześniej monitor gasł na 2-3sekundy. Zignorowałem to po jakimś czasie Windows już nie dawał komunikatu ale podczas grania, oglądania filmu etc monitor po prostu się wyłączał, ożywić go mogłem jedynie przez restart komputera i zainicjowanie ponownego rozruchu. Dodam że zawsze czyściłem kartę graficzną, radiatorek, i wiatrak z kurzu. Niestety problem występował nadal. Postanowiłem całkowicie otworzyć kartę graficzną, i wyczyscic ją dosłownie, wykonałem kroki takie same jak poprzednio z tym dodatkiem że radiatorek został zdjęty i nałożona została nowa pasta. Teraz, błąd już sie nie pojawia dodam, że poprzedniej pasty nie było już prawie wcale. RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? - peciaq - 05.05.2012 16:18 Dzięki za poradę. Mam akurat świeżą pastę, ale powiem ci że takiego zabiegu na graficznej jeszcze nie wykonywałem, boję się trochę ![]() Ale może to faktycznie rozwiązanie, chociaż temperatury na k. graficznej monitorowałem i były w porządku. |