![]() |
Rozwiązany Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Rozwiązany Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów (/poszukuje-dobrego-darmowego-programu-do-rozliczania-pit-ow-23279-t) Strony: 1 2 |
RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - jacek-placek - 29.04.2012 21:25 Lady ![]() ![]() ![]() RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - LadyInBlue - 29.04.2012 21:34 Niby tak, ale w sumie skąd taka będzie wiedzieć, że program dobrze wybrał adres US? Chyba program, który za bardzo wyręcza użytkownika też nie jest dobry. RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - peciaq - 29.04.2012 21:41 Btw, Jacek - mama znalazła PITA za 2010 ![]() Tylko teraz nie wiem co mam przepisać ![]() RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - jacek-placek - 29.04.2012 21:48 Hehe ![]() RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - peciaq - 29.04.2012 21:54 Nie jest na emeryturze, ale rozlicza się sama bo nie mają z tatą ślubu ![]() RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - jacek-placek - 29.04.2012 22:02 To w takim bądź razie, na końcu rozliczenia, przed wysłaniem wpisz kwotę z pola 39. Jeśli mama miała inne źródła dochodu i z nich się rozliczała w ubiegłym roku, to zsumuj je i wpisz ![]() RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - peciaq - 29.04.2012 22:03 Nie miała innych, ale odliczała za internet, a ja teraz nie wiem ile, bo to nie było za cały rok tylko kilka miesięcy, kwoty też nie pamiętam. To ma wpływ? Jacuś i drugie pytanie - tata pracuje, ale jest też na emeryturze - za emeryturę też się jakoś zeznaje? RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - jacek-placek - 29.04.2012 22:36 W przypadku mamy wpisz na końcu (po kliknięciu- DALEJ) kwotę z pozycji 44, jeśli mama płaci za neta, to również w tym roku, na PIT-0 może odpisać sobie ulgę ale nie więcej niż 760 PLN. Co do 2 pytania- owszem, musi się też z tego rozliczyć, to normalny przychód. Jeśli pracował na tzw. "umowę zlecenie" , to przychody wpisujesz w rubrykę 45. A przychód z emerytury i zaliczkę na podatek w 45 i 49. Nie zapomnij o składkach na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne ![]() RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - peciaq - 29.04.2012 22:38 O matko, to trzeba jeszcze jakichś papierów za emeryturę szukać... a jak to odliczyć, przecież za nią nie przychodzi PIT? RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - jacek-placek - 29.04.2012 22:45 No jak nie przychodzi??? ![]() RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - peciaq - 29.04.2012 23:07 No dlatego mówię, że muszę go znaleźć, bo mam taty PIT-11 za pracę, ale nie znalazłem za emeryturę. :/ RE: Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów - jacek-placek - 29.04.2012 23:12 Tata musi się z tego rozliczyć, bo to jest normalny przychód:-/ Nawet jeśli ZUS go rozlicza,, to musi ten przychód wykazać w zeznaniu:-/ Ale spokojnie, do dzisiaj, do 24, jest czas ![]() Poszukuję dobrego darmowego programu do rozliczania PIT-ów (rozwiązany) - peciaq - 30.04.2012 11:39 Wątek rozwiązany. |