Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
System nie uruchamia się po silnym zatrzaśnięciu laptopa - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: System nie uruchamia się po silnym zatrzaśnięciu laptopa (/system-nie-uruchamia-sie-po-silnym-zatrzasnieciu-laptopa-19533-t)

Strony: 1 2

RE: Windows padł - martin1984r - 01.11.2011 22:17

Witam,
Może reset biosu pomoże, więc wyciągasz akumulator i odłączasz laptopa od zasilacza następnie wciskasz przycisk power i trzymasz go powyżej 2 min. Wtedy będziesz miał dostęp do biosu i innych opcji.

RE: Windows padł - thermalfake - 03.11.2011 01:10

Widzę, że ktoś mnie wołał.

Więc po kolei.

Pobierasz pakiet diagnostyczno-ratunkowy hirens boot cd i wypalasz na płytce lub usb.
http://www.hirensbootcd.org/download/
Jest tam opis jak wykonać pendrive'a.
Mając ten pakiet nie musisz wyciągać i przekładać dysku.
Ustaw sobie bootawanie z cd lub usb za pomocą szybkiego Boot Menu klawisz [Esc]
Z trybu tekstowego jaki się najpierw pokaże wybierz Mini XP.
Potem jak załaduje się, odpal z pulpitu ikonkę narzędzi i wybierz zaznaczone opcje

Tym programikiem łatwo wykonać diagnostykę dysku nie posiadając sprawnego systemu.
Do zbadania odczyt ze SMART (get smart) i test powierzchni.
Można zrobić printscreen'a i zapisać do pliku jpg za pomocą InfranView (prntscr i potem tylko ctrl+v) z zakładki Editors/Viewers.
Chętnie zobaczę wynik.

[Obrazek: hddto.jpg]

W międzyczasie wejdź przez Mój komputer i zobacz czy masz wszystkie dostępne swoje partycje. Ten soft ma podobne "Zarządzanie dyskami" (Disk Management) więc zaglądnij tam czy zachowało się Recovery.

Wiedząc co się dzieje z dyskiem będziemy mogli ustalić dalszy front działań.

Jeśli chodzi o przywracanie. Ten pakiecik posiada Total Commandera więc dane o ile są i nie ma większych błędów mechanicznych czy logicznych można zrzucić na inną partycję lub dysk zewnętrzny. Wracając do skrótów jakie się uruchamia przywracanie. W kadłubkach Eee jest to na pewno [F9] ale trzeba wcześniej w biosie wyłączyć Fast Boot bo inaczej nie zadziała. Jeśli chodzi o normalne notebooki jest podobnie. Należy tylko pamiętać aby szybko nie przeklikać całego procesu tylko w momencie zapytania zwrócić uwagę w jaki sposób ma przebiegać przywracanie - czy tylko na partycję systemową - kolejne nie ruszane, czy ma przywrócić wszystko tak jak było pierwotnie czyli jedna wielka partycja.

RE: Windows padł - kiele - 03.11.2011 16:12

"reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key" Kurde same błędy ! Smutny wywalilo mi to kiedy czytało płytkę...

RE: Windows padł - thermalfake - 03.11.2011 20:26

Źle nagrałeś płytkę - ma być bootowalna a nie wrzucony plik iso. Stąd ten błąd.

RE: Windows padł - Szynski - 04.11.2011 12:52

Witam mam ten sam problem (chyba)
korzystałem z netbooka i nagle pojawiły się kolorowe paski na wyświetlaczu potem bluescreen.
No a co potem się dzieje możecie zobaczyć w filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=CFeETvZTkis

system Win7 Ultimate
Kupiłem netbooka bez wgranego systemu wiec nie mam chyba recovery Smutny

EDIT:

Próbowałem zbootowac ten program który ktoś wrzucił i....

"Start booting from USB device...

SYSLINUX 3.84 2009-12-18 EBIOS Copyright © 1994-2009 H. Peter Anvin et al "

to sie pojawilo i nie idzie dalej...

mój netbook to Aser Aspire One 722 ( 2x1GHz; 500GB; 4GB DDR3; RADEON HD 6250 )

RE: windows padł - jacek-placek - 04.11.2011 13:04

Załóż swój wątekUśmiechnięty

RE: Windows padł - Szynski - 04.11.2011 13:45

Dlaczego mam zakładać kolejny wątek jeżeli chodzi o to samo ?

RE: Windows padł - kiele - 05.11.2011 10:03

Sprawa wygląda tak udało sie zainstalować win XP niestety nie mam siódemki i nie moge znaleść sterów pod XP Smutny ale to inna sprawa teraz moge przeskanować dysk wiec wciepne zaraz SS.