Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu (/windows-7-rozpoznaje-tylko-2-gb-ramu-13839-t) Strony: 1 2 |
RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - wupper - 12.03.2011 12:57 Można też zmienić ustawienia w BIOSie. Więc w zakładce Advanced / Chipset / North Bridge Configuration jest coś takiego jak Memory Remap Feature. Domyślnie jest ustawione na Disabled , przestaw na Enabled. Jeśli masz możliwość to zobacz co się stanie jak zamienisz moduły pamięci w slotach na płycie głównej. RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - Patkosw15 - 12.03.2011 16:10 (12.03.2011 12:57)wupper napisał(a): Można też zmienić ustawienia w BIOSie. mam problem weszłem do bios-advanced-chipset-dram,i zmieniłem funkcje enabled na disabled zapisałem i powiniem sie zresetować komp ale nic sie nie dzieje na monitorze jest czarno wiecie jak wejsć do biosu aby zmienić to ustawienie,pisze ten post z telefonu,ponieważ nie mam dostępu do kompa RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - ihatebuffering - 13.03.2011 13:17 Wyciągnij baterię w płycie głównej (taka okrągła jak w zegarkach), poczekaj 10 min i ponownie włóż. Wtedy Bios przywróci fabryczne ustawienia. RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - kaburabu - 13.03.2011 14:21 A co jeszcze się wiąże z resetem ustawień? RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - wupper - 13.03.2011 15:28 Jeśli masz na myśli BIOS , to nastąpi powrót do ustawień sprzed twoich zmian.Czyli do ustawień "fabrycznych" RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - kaburabu - 13.03.2011 15:33 Ale mi chodzi o np. ustawienia karty sieciowej itp. RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - Patkosw15 - 13.03.2011 20:26 (13.03.2011 13:17)ihatebuffering napisał(a): Wyciągnij baterię w płycie głównej (taka okrągła jak w zegarkach), poczekaj 10 min i ponownie włóż. Wtedy Bios przywróci fabryczne ustawienia. Wyciągnąłem baterie na jakies 3 minuty włożyłem ponownie uruchomiłem kompa ale cały czas to samo na monitorze czarny ekran a wiatraczki i wszystko chodzi w komputerze myślicie że włączając tę funkcje w biosie wyłączyłem jakiś ważny składnik odpowiadajacy za prace komputera?? RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - SnejX - 13.03.2011 21:31 niczego ważnego nie wyłączyłeś, po prostu BIOS przestawił się na tryb domyślny tzw "bezpieczny" i wszystko działa ale na bezpiecznych ustawieniach, ew. mogłeś utracić jakieś opcje od overclockingu jeśli sie w to bawiłeś. Nic się nie bój, reset biosu to nic strasznego i wrecz potrzebny do dalszych poszukiwań. RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - kaburabu - 13.03.2011 21:33 Dzięki. Zrobię to napisze jaki wynik. RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - Patkosw15 - 13.03.2011 21:51 (13.03.2011 21:31)SnejX napisał(a): niczego ważnego nie wyłączyłeś, po prostu BIOS przestawił się na tryb domyślny tzw "bezpieczny" i wszystko działa ale na bezpiecznych ustawieniach, ew. mogłeś utracić jakieś opcje od overclockingu jeśli sie w to bawiłeś. Nic się nie bój, reset biosu to nic strasznego i wrecz potrzebny do dalszych poszukiwań. W podkrecanie procesora itd,sie nie bawiłem.Jutro daję kompa w rece informatyka zobaczymy co powie Tylko jak wszystko działa to czemu na monitorze nic sie nie ukazuje to mnie najbardziej zastanawia Raczej nie uzkodziłem żadnego z podzespołów komputera?? RE: Windows 7 rozpoznaje tylko 2 GB RAMu - pikulak - 17.03.2011 13:28 (13.03.2011 21:51)Patkosw15 napisał(a):(13.03.2011 21:31)SnejX napisał(a): niczego ważnego nie wyłączyłeś, po prostu BIOS przestawił się na tryb domyślny tzw "bezpieczny" i wszystko działa ale na bezpiecznych ustawieniach, ew. mogłeś utracić jakieś opcje od overclockingu jeśli sie w to bawiłeś. Nic się nie bój, reset biosu to nic strasznego i wrecz potrzebny do dalszych poszukiwań. Chyba mi się zdaje że jakiś syf ci usunął winlogon i explorer albo coś innego.Masz możliwość formata?Ewentualnie wyjmij dysk i wsadź jakiś inny i zainstaluj Winde i zobacz czy wszystko ok, |