![]() |
Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera (/koniecznosc-wpisania-hasla-po-uspieniu-komputera-13171-t) Strony: 1 2 |
RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - averna - 30.01.2011 21:35 (28.01.2011 13:33)slawektor napisał(a): Być może to wina jakiejś aktualizacji? Podobne sytuacje zdarzają się z powodu sytuacji wyścigu pomiędzy Windows Explorer i Taskhost.exe -> http://www.askvg.com/fix-Windows-7-taskbar-resets-to-default-settings-if-automatically-log-on-feature-is-enabled/wszystkie ustawienia mam tak, jak podano w artykule, więc wątpię, żeby o to chodziło ![]() (28.01.2011 13:19)stingear napisał(a): Spróbuj sprawdzić, czy jak system jest uruchomiony w trybie awaryjnym, to dzieje się z ni to samo. Uruchom system w trybie awaryjnym(F8 przed pokazaniem się dreamscreena ładowania systemu i awaryjny z listy), a następnie przestaw na usypianie, np po zamknięciu klapy. Zamknij klapę, zaczekaj, aż uśnie, a po chwili otwórz i go wybudź. Jaki przyniosło to efekt. Jeżeli kilkakrotnie wykonasz tą czynność, i za każdym razem przyniesie zamierzany efekt, to problem leży po stronie jakieś aplikacji, jeżeli dalej to samo, to po stronie systemu i w tym momencie zalecałby format C i ponowna instalacja systemu.zbyt dużo czasu na awaryjnym musiałabym przesiedzieć, ponieważ problem nie pojawia się za każdym razem ![]() ![]() AVG mnie denerwował, więc go usunęłam i wróciłam do Aviry. Zresetowałam wszystkie ustawienia dotyczące zasilania i wygaszacza ekranu, krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie była mowa o konieczności wpisywania hasła. Jak na razie problem się nie pojawił, więc nie jest to wina antywirusa. Zauważyłam też, że parę razy zablokowało mi konto jeszcze przed przejściem w stan uśpienia, a po wygaszeniu się ekranu, czyli tak jakby miało to związek z hasłem do wygaszacza (chociaż miałam tą opcję wyłączoną, tak, jak wyłączony mam sam wygaszacz). Jak już wyżej wspomniałam, ustawienia te też zresetowałam (brak jakiegokolwiek wygaszacza+przymusu wpisywania hasła). Zobaczę czy problem będzie pojawiał się dalej, bo lubi pojawiać się dopiero po jakimś czasie, ale póki co, wszystko jest w porządku. Dzięki za wszelką pomoc ![]() RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - Portator - 31.01.2011 08:38 Witaj. Skoro już wniosłaś tyle pracy i wysiłku, i zanim się poddasz - spróbuj z poziomu prawdziwego administratora, utworzyć nowe konto użytkownika nadając mu uprawnienia i ustaw wszystko na nowo. Sprawdzisz, czy system fiksuje, czy też psoci jakaś aplikacja. RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - averna - 31.01.2011 14:11 (31.01.2011 08:38)FUNDACJA napisał(a): Witaj. Skoro już wniosłaś tyle pracy i wysiłku, i zanim się poddasz - spróbuj z poziomu prawdziwego administratora, utworzyć nowe konto użytkownika nadając mu uprawnienia i ustaw wszystko na nowo. Cały czas pracuję na koncie administratora ![]() RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - Portator - 31.01.2011 15:44 Tak, myślę o koncie administratora właściwego. Skoro próbowałaś już tylu rzeczy to dlaczego nie zobaczyć co się dzieje, gdy stworzysz inne konto. RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - averna - 01.02.2011 22:03 Zrobiłam coś nieco innego i uruchomiłam systemowe rozwiązywanie problemów. Wybrałam opcję "popraw zużycie energii" i, co mnie zdziwiło, okazało się, że mam niby uruchomiony wygaszacz ekranu (chociaż tak naprawdę go nie miałam - przynajmniej takie miałam ustawienia) i ustawioną zbyt dużą jasność ekranu (to mniej istotne). Po powtórnym wykrywaniu problemów w tej opcji, wyskoczył mi już tylko komunikat o dużej jasności ekranu. Być może przez ten wygaszacz musiałam wciąż wpisywać to hasło ![]() RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - stingear - 01.02.2011 22:59 Daj znać za jakiś czas, jak się ma sytuacja, czy problem już nie występuje itp. RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - averna - 01.02.2011 23:12 Z ciekawości, po ponownym uruchomieniu komputera, jeszcze raz zrobiłam to samo, co opisałam powyżej i znów wyświetliło mi się, że mam ustawiony wygaszacz ekranu... Czy może to mieć związek z problemem z tytułu tematu? RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - stingear - 02.02.2011 11:51 Cały czas się rozchodzi o problem z konfiguracją, a to nie jest coś, co dodatkowo gdzieś tam przy okazji znalazłeś i nie ma związku. RE: Konieczność wpisania hasła po uśpieniu komputera - averna - 02.02.2011 22:26 Zgadza się, ale skoro wyświetla mi, że mam włączony wygaszacz ekranu (chociaż de facto tak nie jest), to być może system uznaje też, że jest to wygaszacz z ustawionym hasłem i stąd te problemy. |