Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu (/windows-7-home-premium-zolty-krzyzyk-na-polaczeniu-10692-t)

Strony: 1 2

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - jp44 - 27.10.2010 12:45

Skąd ten adres IP mam uzyskać ?

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - andrew-jar - 28.10.2010 07:25

(27.10.2010 12:45)jp44 napisał(a):  Skąd ten adres IP mam uzyskać ?

Witam
Wpisz IP karcie sieciowej 192.168.1.2
Bramka 192.168.1.1
maska 255.255.255.0

Jeśli masz łącze z internetem wykupione w firmie NETIA to wpisz DNS:

Primary 213.241.79.38
Secondary 213.241.79.37

Pozdrawiam

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - jp44 - 28.10.2010 20:05

Problem jest taki, że kompletnie nie wiem gdzie to wpisać ?

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - andrew-jar - 29.10.2010 07:23

(28.10.2010 20:05)jp44 napisał(a):  Problem jest taki, że kompletnie nie wiem gdzie to wpisać ?
Klikasz:
Centrum sieci i udostępniania--->Zmień ustawienia karty sieciowej--->kliknij PPM na Właściwości--->Zaznacz Protokół Internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4)--->Właściwości
I tam w zakładce ogólne wpisujesz te dane.

Pozdrawiam

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - jp44 - 01.11.2010 10:15

Najprawdopodobniej problem nie jest do rozwiązania. Wszystko to co w powyższych postach wykonałem, zresetowałem ustawienia Routera i dalej żółty krzyżyk raz na jakiś czas .

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - andrew-jar - 02.11.2010 21:32

Cytat:i dalej żółty krzyżyk raz na jakiś czas .
Ja bym winił synchronizację modemu. Jak padnie internet, zaloguj się na router i sprawdź logi, okienko DIAGNOSTYKA.

Czasami mogą wystąpić kłopoty z synchronizacją lini, warto wtedy zobaczyć czy nastąpi synchronizacja po wpisaniu dodatkowych danych.
Należy zmienić w Advanced Setup>ADSL>
ADSL Mode : G.DMT
ADSL Type : ANNEX A/L

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - drybsu - 03.11.2010 21:44

(23.10.2010 10:15)House napisał(a):  Wersja systemu nie ma znaczenia (ale widać ją w profilu). Tak jak pisałem - problem występuje w błędnym przydzielaniu danych po DHCP dla Windows7 a konkretnie to chyba nawet błędne przydzielenie DNSów- wypadało by to zaraportować, bo tak samo dzieje się w przypadku "niezidentyfikowanej sieci" - tu problem z MACiem (odpowiedni wątek na Naszym forum).

Edit: Jeśli to net osiedlowy warto sprawdzić, czy da się "dostać" na stronę Twojego usługodawcy. Bo w większości przypadków trzymają ją na swoich serwerach. Czasem to jednak, naprawdę może być wina dostawcy, antywirusa i innych programów, które mają cokolwiek wspólnego z kontrolą dostępu do sieci i podobne.

hey ja mam taki sam problem przy osiedlowym necie, to mam z tym zrobic? lacze sie za pomoca kabla nie routera;/

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - andrew-jar - 04.11.2010 16:32

Cytat:hey ja mam taki sam problem przy osiedlowym necie, to mam z tym zrobic? lacze sie za pomoca kabla nie routera;/
Na tym osiedlowym necie masz stałe czy zmienne IP?
Proponuję skasowanie Twojego profilu sieciowego:
Zrób kopię rejestru, zapisz ją. (na wszelki wypadek)
Następnie uruchom rejestr, usuń wszystkie podkatalogi w [HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Tcpip \ Parameters \ Interfaces].
Zrestartuj komputer, i skonfiguruj sieć.

Pozdrawiam.

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - jp44 - 05.11.2010 10:56

(02.11.2010 21:32)andrew-jar napisał(a):  
Cytat:i dalej żółty krzyżyk raz na jakiś czas .
Ja bym winił synchronizację modemu. Jak padnie internet, zaloguj się na router i sprawdź logi, okienko DIAGNOSTYKA.

Czasami mogą wystąpić kłopoty z synchronizacją lini, warto wtedy zobaczyć czy nastąpi synchronizacja po wpisaniu dodatkowych danych.
Należy zmienić w Advanced Setup>ADSL>
ADSL Mode : G.DMT
ADSL Type : ANNEX A/L

Winić nie można synchronizacji gdyż nie wyłączam routera. Skonfigurowałem go raz a dobrze i nigdy nie gaśnie...
Najprawdopodobniej jest to wina Windows 7, poprzednio miałem XP i było wszystko w porządku. Niebawem przekonam się jak sprawuje się Vista SP2...Według mnie winę za ten problem ponosi Windows Seven .

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - andrew-jar - 05.11.2010 12:31

Cytat:Winić nie można synchronizacji gdyż nie wyłączam routera
Tu można by było polemizować, ale skoro mówisz, że jest OK to czy usunąłeś wszystkie podkatalogi Interfaces w rejestrze oraz czy skonfigurowałeś na nowo sieć (na sztywno) w/g zaleceń @HrabiaHodon ?
przypomnę:
Cytat:Masz ustawione tak, że router przypisuje Ci adres IP z automatu przy każdym uruchomieniu komputera. Wejdź we właściwości połączenia sieciowego i wpisz adres IP, bramę, DNS'y ręcznie pomijając automatyczną usługę DHCP tj. automatycznego przypisywania adresów IP.

Pozdrawiam

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - stingear - 05.11.2010 12:49

Zresetuj zaporę systemu Windows. Instrukcja w dziele Tutoriale. Łączysz się kablem z routerem czy bezprzewodowo.

RE: Windows 7 Home Premium - żółty krzyżyk na połączeniu - jp44 - 05.11.2010 13:59

(05.11.2010 12:49)stingear napisał(a):  Zresetuj zaporę systemu Windows. Instrukcja w dziele Tutoriale. Łączysz się kablem z routerem czy bezprzewodowo.

Dokładnie tak !
Opisana porada w tym poście pomogła Uśmiechnięty

http://windows7forum.pl/internet-nie-dziala-po-instalacji-windows-7-t-4307.html#pid23559

Dziękuję temat do zamknięcia.