29.07.2011, 11:34
Lody o smaku koniny
Lody o smaku mięsa? Tak, to nie pomyłka. W japońskich sklepach leżą właśnie takie "smakołyki". Choć trudno ocenić, jak konina smakuje w połączeniu z wanilią, ten przysmak mógłby przypaść do gustu amatorom tego rodzaju mięsa. Do wyboru są także skrzydełka kurczaka czy ośmiornica. Trudno zrozumieć co kierowało człowiekiem, który wpadał na pomysł przekształcenia tego wszystkiego w lodowy deser, ale mnogość smaków może świadczyć o tym, że przedsięwzięcie wcale nie było chybione.
Lody fish and chips
Prawdziwa gratka dla Brytyjczyków jak i wszystkich tych, którzy lubią ryby i frytki. Jeszcze przed kilkoma laty w Wielkiej Brytanii kawałki smażonej ryby wraz z frytkami zawijano w gazetę i w ten sposób serwowano klientom. Dziś fish and chips można dostać w wafelku...
Lody o smaku spaghetti
Nie ma chyba takiej potrawy, której człowiek nie byłby w stanie przekształcić w coś, co będzie przynosiło mu zysk. Skoro przygotowywane są chipsy o smaku pizzy lub spaghetti, dlaczego nie przyrządzać również takich lodów? Jeżeli komuś smak nie przypadnie do gustu, zawsze może sięgnąć po lody o smaku sera pleśniowego.
Lody o smaku viagry
Widocznie pigułki uznawane przez niektórych za magiczne, mają również swój smak. Składniki lodów serwowanych w jednej z wenezuelskich lodziarni, objęte są tajemnicą. Jej właścicielowi nie można jednak odmówić pomysłowości - w tym samym lokalu można spróbować również lodów o smaku tuńczyka i papryczki chili.
Lody o smaku wołowych ozorów
Jednym z polskich przysmaków jest salceson ozorkowy przyrządzany między innymi z wieprzowych języków. Tymczasem Japończycy mogą poszczycić się lodami o smaku wołowego ozora. Trudno ocenić, co Polacy powiedzieliby na taki deser.
Lody o smaku lawendy lub róży
Tego rodzaju "romantyczne" smaki największą popularnością cieszą się we Francji. Miłośnicy zapachu lawendy, róż czy też jaśminu na pewno z chęcią skosztują lodów o podobnych do zapachu smaku. Również we Francji serwowane są lody tymiankowe, rozmarynowe czy też bazyliowe.
Lody o smaku bekonu lub sardynek
Zapewne kwestią czasu jest wymyślenie lodów o smaku jajek na bekonie. Tymczasem dla chętnych wrażeń smakowych bekonowe, słodkawe lody mogą być ciekawym wyzwaniem. Jeżeli ich smak was rozczaruje zawsze spróbować można lodów sardynkowych...
Lody o smaku czosnkowym
Czosnkowe lody, podobnie jak inne potrawy z dodatkiem czosnku, również pozostawiają charakterystyczny posmak w ustach. Posmak i zapach. Zwykle przygotowywane są w połączeniu z wanilią lub czekoladą. Tym, którzy polubią tego rodzaju eksperymenty kulinarno-aromatyczne polecamy również lody o smaku cebulowym.
Lody o smaku piwa
Robią furorę na całym świecie. Smak piwnych lodów zależy od tego, jakiego rodzaju trunku użyto do ich produkcji. Smakosze polecają te, przyrządzane na bazie Guinnessa - zwłaszcza z dodatkiem czekolady. W Niemczech sezon na piwne lody zaczyna się przy okazji Oktoberfestu, tymczasem w innych krajach - jak łatwo się domyślić - największą popularnością cieszą się w miesiącach letnich.
Lody o smaku ryb
To również japoński wynalazek. Lody mają smak popularnej w Japonii ryby słonowodnej. Podobno zapach nie odstrasza, ponieważ woń ryby została zniwelowana całkiem sporą ilością brandy, którą również dodaje się do lodów.
Źródło: http://kuchnia.wp.pl/
I co powiecie na temat tych lodów? Skusilibyście na jakiś z tych smaków? Który by to był? Mnie osobiście skusiłyby lody o smaku piwa i bekonu. Zapraszam do dyskusji.
Lody o smaku mięsa? Tak, to nie pomyłka. W japońskich sklepach leżą właśnie takie "smakołyki". Choć trudno ocenić, jak konina smakuje w połączeniu z wanilią, ten przysmak mógłby przypaść do gustu amatorom tego rodzaju mięsa. Do wyboru są także skrzydełka kurczaka czy ośmiornica. Trudno zrozumieć co kierowało człowiekiem, który wpadał na pomysł przekształcenia tego wszystkiego w lodowy deser, ale mnogość smaków może świadczyć o tym, że przedsięwzięcie wcale nie było chybione.
Lody fish and chips
Prawdziwa gratka dla Brytyjczyków jak i wszystkich tych, którzy lubią ryby i frytki. Jeszcze przed kilkoma laty w Wielkiej Brytanii kawałki smażonej ryby wraz z frytkami zawijano w gazetę i w ten sposób serwowano klientom. Dziś fish and chips można dostać w wafelku...
Lody o smaku spaghetti
Nie ma chyba takiej potrawy, której człowiek nie byłby w stanie przekształcić w coś, co będzie przynosiło mu zysk. Skoro przygotowywane są chipsy o smaku pizzy lub spaghetti, dlaczego nie przyrządzać również takich lodów? Jeżeli komuś smak nie przypadnie do gustu, zawsze może sięgnąć po lody o smaku sera pleśniowego.
Lody o smaku viagry
Widocznie pigułki uznawane przez niektórych za magiczne, mają również swój smak. Składniki lodów serwowanych w jednej z wenezuelskich lodziarni, objęte są tajemnicą. Jej właścicielowi nie można jednak odmówić pomysłowości - w tym samym lokalu można spróbować również lodów o smaku tuńczyka i papryczki chili.
Lody o smaku wołowych ozorów
Jednym z polskich przysmaków jest salceson ozorkowy przyrządzany między innymi z wieprzowych języków. Tymczasem Japończycy mogą poszczycić się lodami o smaku wołowego ozora. Trudno ocenić, co Polacy powiedzieliby na taki deser.
Lody o smaku lawendy lub róży
Tego rodzaju "romantyczne" smaki największą popularnością cieszą się we Francji. Miłośnicy zapachu lawendy, róż czy też jaśminu na pewno z chęcią skosztują lodów o podobnych do zapachu smaku. Również we Francji serwowane są lody tymiankowe, rozmarynowe czy też bazyliowe.
Lody o smaku bekonu lub sardynek
Zapewne kwestią czasu jest wymyślenie lodów o smaku jajek na bekonie. Tymczasem dla chętnych wrażeń smakowych bekonowe, słodkawe lody mogą być ciekawym wyzwaniem. Jeżeli ich smak was rozczaruje zawsze spróbować można lodów sardynkowych...
Lody o smaku czosnkowym
Czosnkowe lody, podobnie jak inne potrawy z dodatkiem czosnku, również pozostawiają charakterystyczny posmak w ustach. Posmak i zapach. Zwykle przygotowywane są w połączeniu z wanilią lub czekoladą. Tym, którzy polubią tego rodzaju eksperymenty kulinarno-aromatyczne polecamy również lody o smaku cebulowym.
Lody o smaku piwa
Robią furorę na całym świecie. Smak piwnych lodów zależy od tego, jakiego rodzaju trunku użyto do ich produkcji. Smakosze polecają te, przyrządzane na bazie Guinnessa - zwłaszcza z dodatkiem czekolady. W Niemczech sezon na piwne lody zaczyna się przy okazji Oktoberfestu, tymczasem w innych krajach - jak łatwo się domyślić - największą popularnością cieszą się w miesiącach letnich.
Lody o smaku ryb
To również japoński wynalazek. Lody mają smak popularnej w Japonii ryby słonowodnej. Podobno zapach nie odstrasza, ponieważ woń ryby została zniwelowana całkiem sporą ilością brandy, którą również dodaje się do lodów.
Źródło: http://kuchnia.wp.pl/
I co powiecie na temat tych lodów? Skusilibyście na jakiś z tych smaków? Który by to był? Mnie osobiście skusiłyby lody o smaku piwa i bekonu. Zapraszam do dyskusji.