ZAMKNIJ
Odpowiedz

Tryb drzewa | Tryb normalny |
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Realtek HD Audio - system nie widzi głośników, brak dźwięku

 
Murshtin
Nowy
Liczba postów: 4
Post: #1

Realtek HD Audio - system nie widzi głośników, brak dźwięku


Witam, piszę do Was z problemem.
Mam komputer z płytą główną ASUS P5G41T-M LX3,
która posiada zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek ALC887 HD Audio.
Mam podłączone działające głośniki, nie mam przedniego panelu audio w mojej obudowie.
Sterowniki chyba mam dobre. Próbowałem z tymi z płyty jak również z tymi ze str. Asus'a.
Problem polega na tym, że:

- gdy w Menedżerze Realtek HD Audio > Ustawienia złącza ustawię "Panel przedni HD Audio" to cały system nie widzi głośników ani mikrofonu (uznaje je jako odłączone), widzi tylko Digital Output. Wtedy nie mam dźwięku w komputerze, a w Menedżerze Realteka jest pokazane, jakby w żadne gniazdo nie było nic podpięte.

Realtek HD Audio - system nie widzi głośników, brak dźwięku

- lecz gdy w Menedżerze Realtek HD Audio > Ustawienia złącza ustawię "Panel przedni AC97" to system widzi głośniki oraz mikrofon, ale jakby były podłączone do przedniego panelu, którego jak mówiłem nie posiadam. Wtedy także nie mam dźwięku.

Realtek HD Audio - system nie widzi głośników, brak dźwięku

Dlaczego Windows nie widzi, że mam głośniki mam podłączone do tylnego panelu?
A w dodatku wykrywa, jakbym podłączył je do przedniego panelu?
W razie pytań, odpowiem na wszystkie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

12.01.2012 12:34

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
peciaq
VIP

Liczba postów: 5.098
Post: #2

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem


Komputer twój kupiłeś w sklepie czy ktoś ci go składał?

[Obrazek: havensygn.jpg]

12.01.2012 15:28

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
harnas1996
Wdrażany

Liczba postów: 45
Post: #3

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem


Miałem kiedyś podobny problem, ale wystarczyło, że ustawiłem zaaw. ustawienia w ten sposób jak jest w załączniku, oraz na panelu przednim AC97.


Załączone pliki Miniatury
   

12.01.2012 18:19

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Murshtin
Nowy
Liczba postów: 4
Post: #4

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem


Komputer składałem sam, na części. Wszystko jednak działało od początku. Do wczoraj. Włączyłem komputer i wtedy zauważyłem, że nie mam głosu, a zamiast ikonki głośniczka w tray'u miałem jakąś czarną ikonkę z napisem "Digital Output". Chyba, że nie instalowałem sterowników od Realtek, tylko zostawiałem microsoftowe to zamiast "Digital Output" miałem napis "Cyfrowe urządzenie dźwiękowe S/PDIF".

Co do postu harnas1996 - w Menedżerze Realtek HD Audio > Zaawansowane ustaw. urządzenia Ty masz "urządzenie nagrywania" jak i "urządzenie odtwarzania". Problem polega na tym, że ja mam tylko "urządzenie nagrywania" :[

Zainstalowałem od nowa cały system, lecz problem nie ustąpił.
Myślałem, że w takim razie może mam coś w BIOS'ie przestawione, ale tam nie mam prawie żadnych opcji dot. audio.
Jest tylko advanced options > chipset > south bridge configuration >
- Audio controller [Enabled/Disabled]
- Front panel type [HD Audio/AC97]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2012 21:23 przez Murshtin.)

12.01.2012 21:22

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
detczi
Nowy
Liczba postów: 1
Post: #5

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem


Mam reaktek wbudowany na płycie
miałem ten sam problem ale znalazłem w opisie płyty zworkę do wyłączenia front panel i wszystko gra

12.01.2012 22:31

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Murshtin
Nowy
Liczba postów: 4
Post: #6

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem


Pomogłeś, bo już straciłem nadzieję.
Też wcześniej przeszło mi przez myśl, że może da się w jakiś sposób wyłączyć przedni panel sprzętowo.

Znalazłem w instrukcji mojej płyty głównej takie coś:

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem

To jest podpisane tak: "14. Front panel audio connector (10- 1 pin AAFP)".

Aha, jeszcze coś takiego:

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem

Nic mi to nie mówi. Czy ma ktoś pomysł w jakim miejscu umieścić zworkę?

Na pewnym forum jeden człowiek też miał taki problem jak ja.
Drugi odpisał mu, że musi założyć dwie zworki w ten sposób ::|.|
Spróbuję tak. Mam nadzieję, że nic nie spale Zadowolony
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2012 00:51 przez Murshtin.)

12.01.2012 22:49

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
martin1984r
Młodszy user systemu
Liczba postów: 176
Post: #7

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem


Witam,

Jak masz Menedżerze Realtek HD Audio to po prawej stronie masz pokazany ten panel tylni i nad słowem ANALOGOWE masz taki żółty folder to wejdź w niego i zaznacz Wyłącz wykrywania gniazda panelu przedniego i Włącz automatyczne okno dialogowe po podłączeniu urządzenia.
To co zaznaczyłeś pod 14 jest do podłączenia panela przedniego kabelkami, to Cię nie tyczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2012 07:00 przez martin1984r.)

13.01.2012 06:57

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Murshtin
Nowy
Liczba postów: 4
Post: #8

RE: Realtek HD Audio - nietypowy problem z dźwiękiem


(13.01.2012 06:57)martin1984r napisał(a):  Witam,

Jak masz Menedżerze Realtek HD Audio to po prawej stronie masz pokazany ten panel tylni i nad słowem ANALOGOWE masz taki żółty folder to wejdź w niego i zaznacz Wyłącz wykrywania gniazda panelu przedniego i Włącz automatyczne okno dialogowe po podłączeniu urządzenia.
To co zaznaczyłeś pod 14 jest do podłączenia panela przedniego kabelkami, to Cię nie tyczy.

Wszedłem w ten żółty folder, lecz nie mam tam opcji wyłączenia przedniego panelu. Mogę tam tylko ustawić, inne rzeczy:

Tak jakby system był pewien, że ten panel przedni jest i już.

Chciałbym przypomnieć, że nawet po sformatowaniu partycji C i ponownym zainstalowaniu systemu, problem nadal istnieje.
Wydaje mi się, że to nie jest kwestia ustawień w Windowsie. Tym bardziej, że w internecie chyba nikt nie miał takiego problemu.


Załączone pliki Miniatury
   
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2012 08:41 przez Murshtin.)

13.01.2012 08:37

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Brak dźwięku! polik1997 1 355 14.01.2018 20:20
Ostatni post: dz1kus
Rozwiązany Brak dźwięku Tcheinava 4 923 25.02.2017 20:59
Ostatni post: Tcheinava
Rozwiązany Realtek brak poszczególnych rozszerzeń 2Gabriel 11 1.089 17.01.2017 19:35
Ostatni post: 2Gabriel
Realtec nie widzi sluchawek JogiFP 0 418 05.10.2016 15:21
Ostatni post: JogiFP
dźwięk z dwóch głośników 5.1 creative t6060 gorg18 0 346 02.10.2016 21:16
Ostatni post: gorg18
Widzi dysk ale nie widzi partycji. nocny 1 575 11.08.2016 10:26
Ostatni post: ampa
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Temat został oceniony na 5 w skali 1-5 gwiazdek.
Zebrano 2 głosów.

Google
Facebook