Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Poradnik Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Tutoriale i poradniki Windows 7 (/tutoriale-i-poradniki-windows-7-38-f)
+---- Dział: Optymalizacja (/optymalizacja-49-f)
+---- Wątek: Poradnik Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) (/dostosowujemy-uac-z-windows-7-do-wlasnych-potrzeb-tutorial-948-t)

Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Skymad - 11.08.2009 16:13

Może najpierw zacznijmy od tego co to w ogóle jest UAC:
Cytat:UAC (User Account Control - Kontrola konta użytkownika) - technologia podwyższonej ochrony wprowadzona w systemie operacyjnym Microsoft Windows Vista oraz Microsoft Windows 7. Poprawia wydatnie bezpieczeństwo Windows poprzez ograniczanie dostępu aplikacji do działania tak długo, aż administrator systemu nie autoryzuje dla nich dostępu. (źródło: wikipedia.pl).

Sam UAC pojawił się pierwszy raz w systemie, który zebrał nie zbyt dobre opinie i był uważany za niedopracowany - mowa oczywiście o Viście. Na początku był (jest?) zmorą użytkowników Visty - wymagał potwierdzania niemalże każdej czynności... i to nawet na koncie administratora. Był to odpowiednik najwyższego dostępnego ustawienia ochrony w Windows 7. A tu dokładniej opis wszystkich dostępnych ustawień:
  • Powiadamiaj zawsze - system będzie wymagał potwierdzania prawie wszystkiego - zmian ustawień systemowych, instalacji programów czy też nawet uruchamiania niektórych aplikacji.
  • Powiadamiaj tylko wtedy, gdy programy próbują dokonać zmian w komputerze - jak mówi nazwa, użytkownik będzie informowany tylko wtedy, gdy jakiś program będzie próbował zmieniać ustawienia, dodać coś do rejestru itp. Domyślne zachowanie UAC.
  • Powiadamiaj tylko wtedy, gdy programy próbują dokonać zmian w komputerze (nie przyciemniaj pulpitu) - jak wyżej, tylko bez przyciemnienia pulpitu.
  • Nie powiadamiaj nigdy - UAC jest wyłączony. Sam takiego używam - dla mnie to zbędny "bajer". Ale jest to ustawienie niezalecane.

Na pewno padnie pytanie - "Ale które ustawienie jest dla mnie najlepsze?". Już odpowiadam - zależy to od tego, co robisz na komputerze
- ustawienie najwyższe: gdy lubisz testować soft instalując dużo nieznanych aplikacji oraz surfujesz po Sieci ciągle odkrywając nowe miejsca Cwaniak
- średnie: do normalnego użytkowania komputera
- niskie: jeśli nie chcesz, aby ostrzeżenie przyciemniało pulpit
- wyłączone: co pracy biurowej i grania - rzadko instalujesz coś nowego, w sieci wchodzisz ciągle na te same strony

To ustawienie również zalecam dla użytkowników zaawansowanych, których UAC tylko irytuje Zadowolony

P i O czyli pytania oraz odpowiedzi:

P: Dodałem/am swój program do autostartu, i przy każdym uruchamianiu komputera widzę ostrzeżenie.
O: Musisz nadać uprawnienia: PPM (prawy przycisk myszy) -> Właściwości -> Zgodność -> Na dole zaznaczamy"Uruchom ten program jako administrator". Już ostrzeżenia nie powinny się pojawiać.

P: Czy wyłączenie UAC jest aby na pewno bezpieczne?
O: Zależy. Użytkownicy zaawansowani mogą je wyłączyć. Początkujący powinni mieć je na pewno włączone, średnio-zaawansowani jak chcą Cwaniak

Nawet na najwyższym poziomie bezpieczeństwa UAC nie zapewni nam 100% ochrony - już "dawno temu" został złamany. Podstawową ochroną komputera tak czy siak zawsze były, są i będą 3 rzeczy:

- użytkownik
- dobry program antywirusowy i antyspyware
- firewall

Należy o tym pamiętać i nie zdawać się na automat Cwaniak

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do swoich potrzeb - Romanek100 - 11.08.2009 16:18

Tekst OK. Osobiście polecam to rozwiązanie: "Powiadamiaj tylko wtedy, gdy programy próbują dokonać zmian w komputerze (nie przyciemniaj pulpitu)"
No i oczywiście KIS 2010 i Malwarebytes (ale to już moje subiektywne zdanie).

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - vico7 - 27.08.2009 12:52

Pamiętam że w Windowsie Vista można było wyłączyć to lecz zapomniałem jak to się robi - mógłby mi ktoś powidzieć jak całkowicie wyłączyć UAC w Windowsie 7

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - damian-Win2000 - 27.08.2009 15:10

Eee tam ja tam korzystałem z Visty półroku i się przyzwyczaiłem i sądzę że w Windows 7 należy zawsze ustawić na Wysoki poziom bo wtedy nie trzeba mieć najlepszego atywira bo to my musimy wyrazić zgodę na zainstalowanie złego oprogramowania Cwaniak

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - pawelarc - 27.08.2009 20:04

(27.08.2009 12:52)vico7 napisał(a):  ... mógłby mi ktoś powidzieć jak całkowicie wyłączyć UAC w Windowsie 7
naprawdę czytałeś temat od początku czy tylko tak sobie napisałeś? Uśmiechnięty
pzdr
pawelarc

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Romanek100 - 13.09.2009 08:12

Ależ da się Uśmiechnięty - wystarczy zastosować Windows 7 Toolkit 1.8 .

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - izaw - 13.09.2009 10:13

Zbędny bajer.
Jeżeli chcę coś uruchomić to i tak daję zgodę i co? Nic. Po wyrażeniu zgody ochrona przez to nie istnieje. A jeżeli nie chcę dać zgody tp po prostu nie uruchamiam.

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - slawektor - 13.09.2009 10:34

(13.09.2009 10:13)izaw napisał(a):  Zbędny bajer.
Jeżeli chcę coś uruchomić to i tak daję zgodę i co? Nic. Po wyrażeniu zgody ochrona przez to nie istnieje. A jeżeli nie chcę dać zgody tp po prostu nie uruchamiam.

izaw zanim coś napiszesz to może najpierw poczytaj : Kontrola konta użytkownika w systemie Windows 7

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - izaw - 13.09.2009 12:09

Znam to. Jeżeli będzie zbyt częste to użytkownik to wyłączy. W innym przypadku w 99% kliknie OK.
Znakomita większość tego nie przeczyta.
Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Nic nie zastąpi; rozsądku użytkownika i sensownych programów zabezpieczających.

BTW. Masz takie okno przy uruchomieniu programu xxx.exe. I co wiesz czy zmiany czynione przez niego są bezpieczne? Przeanalizowałeś jakie pliki tworzy/podmienia i jakie czyni wpisy w rejestrze? Złudne bezpieczeństwo.

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - fiolass - 09.11.2009 00:15

wracając do tematu
mam problem w win7
nawet przy wyłączonym uac są problemy wynikające z użytkowania niektórych programów
przykład to gra wiedźmin która wymaga 1 uruchomienia z konta administratora
i która będąc uruchamiana w konta admina(jedyne konto) i przy wyłączonej ochronie za pomocą TweakUAC
ciągle prosi o uruchomienie z konta administratora
http://img121.imageshack.us/img121/2558/blado.png
ustawienie w właściwościach żeby się uruchamiało z konta admina nic nie daje
gdzieś wyczytałem że to dlatego że konto oznaczone jako admin w win7 niejest do końca kontem z pełnymi uprawnieniami

pytanie brzmi: Jak włączyć pełne konto admina?

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - slump - 09.11.2009 00:40

Uruchom komputer w trybie awaryjnym i wybierz z wierszem poleceń.

Uruchom cmd i wydaj polecenie: net user Administrator /active:yes

Uruchom system normalnie i powinno być nowe konto do wyboru.

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - emer1 - 10.11.2009 15:15

w serii lamowate ... Cwaniak

to jak wejść w opcje ustawień UAC ... Zakłopotany

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - trefl - 10.11.2009 15:28

Chorągiewka na dolnej belce - otwórz centrum akcji- z lewej jest wszystko co potrzebne Uśmiechnięty
Zmień ustawienia funkcji kontroli użytkownika

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Spindender - 22.02.2010 12:52

Witam, mam pewien problem. Nie wiem czy ktoś mi pomoże, ale spróbować trzeba.

program Xfire. Każde uruchomienie komputera = pytanie o zgodę użytkownika. W jaki sposób mogę się zgodzić RAZ NA ZAWSZE? [urln]www.xfire.com[/urln] jakby ktoś nie miał a mógł sprawdzić.

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Magic_coin - 22.02.2010 13:16

Uruchom jako administrator zaznaczony? Jeśli nic nie daje to wyłącz UAC.

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Spindender - 22.02.2010 14:11

Nie chcę właśnie UACa wyłączać.

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Magic_coin - 22.02.2010 14:28

To obawiam się, że musisz klikać przy starcie niestety.

RE: Dostosowujemy UAC z Windows 7 do własnych potrzeb (tutorial) - Spindender - 22.02.2010 15:58

Dobra udało się. znalazłem ^^,

[urln]http://www.xfire.com/blog/theblog/756596/[/urln]