Poradnik Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Tutoriale i poradniki Windows 7 (/tutoriale-i-poradniki-windows-7-38-f) +---- Dział: Instalacja, konfiguracja (/instalacja-konfiguracja-43-f) +---- Wątek: Poradnik Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) (/pelne-prawa-administratora-na-stale-windows-7-tutorial-6974-t) |
Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - stingear - 01.06.2010 07:08 Zabieg ten pozwoli na stałe uzyskać pełne prawa Administratora na naszym komputerze. Odradzam osobom nie zaawansowanym. START -> Uruchom -> Wpisujemy "MMC" -> OK -> Plik -> Dodaj/usuń przystawkę... -> Dodaj... -> Pozycja "Użytkownicy i grupy lokalne" -> Dodaj -> Zakończ -> Zamknij -> OK -> Użytkownicy i grupy lokalne(lokalnie) -> Użytkownicy -> Twoja nazwa -> PPM -> Właściwości -> Zakładka "Członek grupy". Będą tam dwie pozycje: Administratorzy i Użytkownicy. Usuwamy pozycję Użytkownicy, klikamy OK, zamykamy konsolę MMC bez zapisywania jej, wylogowywujemy się i logujemy ponownie. Od teraz cieszymy się pełnymi prawami administratora na stałe. W przypadku wersji Home, aby uzyskać dostęp do przystawki, klikamy PPM na komputer i wybieramy "Zarządzaj". Na liście po lewej będziemy mieli dostępną opcję "Użytkownicy i grupy lokalne". Działą to na każdej wersji Windows 7. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (Tutorial) - ciuciu - 03.06.2010 20:36 Jakieś pomysły? RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (Tutorial) - stingear - 03.06.2010 23:03 W systemie Home Premium tak samo jak było w XP w wersji Home nie ma możliwości uruchomienia wielu opcji, z racji tego, że jest to system dla użytkowników domowych i jest poprostu tańszy. Ale to nie znaczy, że nie ma sposobów aby to ominąć. Tak samo jak w Vista Home Basic nie dało się uruchomić standardowo trybu Aero, ale po małych modyfikacjach się dało. Poszukaj w internecie w jaki sposób uzyskać dostęp do pełnej konsoli zarządzania systemem w wersji Home Premium dla Windows 7. Poczytaj na temat MMC tu: KLIK. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (Tutorial) - Marys - 07.06.2010 22:41 A czy jak usunę użytkownika, to zostaną zapisane wszystkie ustawienia, czy jest możliwość, że coś się stanie z systemem? RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (Tutorial) - stingear - 08.06.2010 07:31 W jakim sensie "usuniesz użytkownika"? Chodzi Ci o całkowite usunięcie użytkownika, czy usunięcie siebie z grupy "Użytkownicy"? RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (Tutorial) - Marys - 08.06.2010 15:13 Z grupy Użytkownika RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (Tutorial) - stingear - 08.06.2010 17:59 Nic się nie stanie. Nie stracisz żadnych ustawień, poprostu Twoje uprawnienia zostaną zmienione na pełne. Z systemem nic się nie stanie. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (Tutorial) - max58 - 12.07.2010 14:25 Witam. Zrobiłem tak jak w opisie i teraz nie mam do niczego dostępu ponieważ mówi żebym zalogował się jako administrator. Moje konto jest teraz jako gość. Co dalej mam zrobić ? RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - ihatebuffering - 12.07.2010 15:06 max58 a nie usunąłeś może zamiast Użytkownicy, Administratorzy ? Jeśli tak to zrób to samo tylko dodaj swoje konto do Administratorów. A najlepiej przywróć system aby było jak wcześniej. W menu start wpisz przywracanie systemu i wybierz ptk z odpowiednią datą. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - max58 - 13.07.2010 06:23 Witam. Przywracanie systemu pomogło, ale poprzez Windows 7 repair disc. Dzięki za podpowiedź i pozdrawiam. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - pestycyd - 19.07.2010 13:45 System Windows 7 x64. Zrobiłem (chyba) wszystko według tutoriala i nie zmieniło się nic w systemie, nadal mam przy naciśnięciu prawym klawiszem myszki na jakiś program "uruchom jako administrator". Czy tak powinno być? RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - ihatebuffering - 19.07.2010 14:28 pestycyd, Tak jest to zawsze RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - pestycyd - 19.07.2010 15:18 Czyli teraz uruchamiając "otwórz" uruchamiam z prawami administratora? Czy coś innego ma na celu ta modyfikacja konta? RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - ihatebuffering - 19.07.2010 17:56 Ta modyfikacja ma na celu przede wszystkim większy dostęp do folderów systemowych, oraz operacji, gdzie na zwykłym koncie wyskoczy komunikat o braku uprawnień. A Uruchom jako administrator, co do tego nie jestem pewny, ponieważ prawdziwe konto administratora jest standardowo zablokowane. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - wpb92 - 21.07.2010 15:59 Postępowałem wedle instrukcji i się zdziwiłem - na końcu w "Członek grupy" nie miałem dwóch pozycji: Administratorzy i Użytkownicy, ale tylko "Administratorzy" (do których należy me konto), a mimo to w dalszym ciągu do wielu folderów nie mam dostępu. Jest jakaś inna metoda na przejęcie kontroli nad 100% folderów komputera? RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - ihatebuffering - 21.07.2010 22:43 (21.07.2010 15:59)wpb92 napisał(a): Postępowałem wedle instrukcji i się zdziwiłem - na końcu w "Członek grupy" nie miałem dwóch pozycji: Administratorzy i Użytkownicy, ale tylko "Administratorzy" (do których należy me konto), a mimo to w dalszym ciągu do wielu folderów nie mam dostępu. Jasne zrób tak: Cytat:Klikamy na niego PPM, Właściwości, zakładka Zabezpieczenia. Klikamy na Zaawansowane, zakładka Właściciel, Edytuj, w nowym oknie wybieramy swoją nazwę usera i klik na OK. W oknie zaawansowane też zatwierdzamy OK. W zakładce zabezpieczenia wybieramy Edytuj. Dla każdej z grup zaznaczamy fajkę Pełna kontrola. Klikamy OK i potem znów OK. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - stingear - 22.07.2010 20:55 Możesz te z zrobić tak. Wejdź w "Zarządzaj" na "Komputer" a następnie przejdź do pozycji użytkownicy. Aktywuj konto "Administrator"(włącz je). Przenieś sobie wszystkie dokumenty, ustawienia pulpit itp na drugi dysk. Wyloguj się, użyj kombinacji "ALT+CTRL+DEL"(ewentualnie CTRL+ALT+DEL) zaloguj się na "Administratora". Znowu wejdź w "Zarządzaj" i usuń swojego użytkownika NIE "Administratora". Przerzuć sobie swoje pliki itp do folderu osobistego i na pulpit jak wcześniej. Od teraz jesteś całkowicie "Administratorem" i komputer od razu loguje się na konto Administratora. Możesz ustawić sobie hasło, zmienić nazwę itp. RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - ihatebuffering - 22.07.2010 23:20 To co napisał stingear jest najlepszym sposobem. Sam pracuję tylko na koncie Admina, bez UAC, centrum zabezpieczeń i irytujących komunikatów RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - ats55 - 13.09.2010 00:51 (22.07.2010 20:55)stingear napisał(a): Możesz te z zrobić tak. Wejdź w "Zarządzaj" na "Komputer" a następnie przejdź do pozycji użytkownicy. Aktywuj konto "Administrator"(włącz je). Przenieś sobie wszystkie dokumenty, ustawienia pulpit itp na drugi dysk. Wyloguj się, użyj kombinacji "ALT+CTRL+DEL"(ewentualnie CTRL+ALT+DEL) zaloguj się na "Administratora". Znowu wejdź w "Zarządzaj" i usuń swojego użytkownika NIE "Administratora". Przerzuć sobie swoje pliki itp do folderu osobistego i na pulpit jak wcześniej. Od teraz jesteś całkowicie "Administratorem" i komputer od razu loguje się na konto Administratora. Możesz ustawić sobie hasło, zmienić nazwę itp.Win 7 Home Premium.Nie mam pozycji "Użytkownicy" w "Zarządzaniu komputerem".Jak ja odnaleźć? [attachment=1482] RE: Pełne prawa Administratora na stałe - Windows 7 (tutorial) - Portator - 13.09.2010 05:57 Witaj. W Windows 7 HP, nie ma odpowiedniej przystawki. ( czytaj początek wątku ). Należy ją dodatkowo stworzyć. |