Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Brak polskich znaków w oknie cmd - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (http://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Brak polskich znaków w oknie cmd (/brak-polskich-znakow-w-oknie-cmd-51192-t)



Brak polskich znaków w oknie cmd - Fazyk - 05.01.2017 14:33

Witam Uśmiechnięty

Niedawno powróciłem do pisania drobnych skryptów (po jakichś 15 latach Zacieszacz ) i zauważyłem brak polskich znaków w oknie cmd przy wykonywaniu pliku.bat. Zaznaczam, że wszędzie, gdzie JA wpisuję teks, polskie znaki są. Nie ma ich przy wykonywaniu skryptu. Np skrypt w pliku.bat:

ECHO Prawy ALT: ąęśółżźćń ĄĘŚÓŁŻŹĆŃ
ECHO Lewy CTRL+ALT: śęółążźćń ĄĘÓŁŚŻŹĆŃ

PAUSE


Jest w porządku, ale jeśli uruchomię batcha polskich znaków nie ma...
Próbowałem różnych kombinacji typu:

chcp 852

mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb pl,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys

setlocal enabledelayedexpansion
mode con cp select=1250

bez rezultatu. Sprawdzone na Win7 Ultimate oraz Win XP SP3 obydwa oryginalnie polskie.
Czy jest na to jakaś rada, czy interpreter tego nie ogarnia?


RE: Brak polskich znaków w oknie cmd - izaw - 06.01.2017 17:02

Windows ma pokręcone kodowania od... zawsze. W pliku masz kodowanie Windows-1250 lub UTF, a w oknie cmd CP852. Można to ogarnąć tylko po co? Skrypty rzadko się stosuje.

Wpisz w pierwszej linii skryptu
chcp 1250
i sprawdź wyniki.


RE: Brak polskich znaków w oknie cmd - Fazyk - 06.01.2017 19:44

1250 już próbowałem Uśmiechnięty
Sprawdziłem powtórnie, nie pomogło


RE: Brak polskich znaków w oknie cmd - izaw - 08.01.2017 00:09

U mnie działa. Sprawdź jakiem masz kodowanie w pliku. Jak masz UTF-8 musisz dać odpowiednie chcp.


RE: Brak polskich znaków w oknie cmd - Fazyk - 08.01.2017 15:10

Mam ANSI, przy innym kodowaniu batch nie działa poprawnie.
A polskich znaczków jak nie było tak nie ma Uśmiechnięty