Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Poradnik Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Tutoriale i poradniki Windows 7 (/tutoriale-i-poradniki-windows-7-38-f)
+---- Dział: Oprogramowanie (/oprogramowanie-46-f)
+---- Wątek: Poradnik Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) (/jak-postawic-wirtualna-maszyne-z-virtualbox-4-0-2-tutorial-15156-t)

Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - rafi993 - 03.04.2011 08:54

Jest to tutorial krok po kroku jak postawić wirtualną maszynę. Na sam początek pobieramy i instalujemy program VirtualBox np. stąd http://www.idg.pl/ftp/pc_25852/VirtualBox.402.html

po instalacji odpalamy program i klikamy Nowa.

[Obrazek: Obraz%201.jpg]

Następnie musimy wprowadzić nazwę maszyny i wybrać system który będzie na niej instalowany.

[Obrazek: obraz%202.jpg]

W następnym oknie wybieramy ilość ram-u który będzie przydzielony dla naszej maszyny wirtualnej.

[Obrazek: Obraz%203.jpg]
Nie możemy wziąć max gdyż maszyna wirtualna działa z poziomu Windowsa i trzeba wziąć pod uwagę użycie ram-u przez system matkę

W następnym kroku tworzymy wirtualny dysk twardy.

[Obrazek: Obraz%204.jpg]

tu mamy do wyboru dwie opcje:
-nowy wirtualny dysk - nowy dysk tworzony na dysku gdzie mamy zainstalowany program virtualbox;
-użyj istniejącego dysku twardego - jest to opcja w której możemy wybrać istniejącą partycję wirtualną np. z innej wirtualnej maszyny.

W następnej części otworzy się kreator tworzenia wirtualnego dysku

[Obrazek: Obraz%205.jpg]
mamy do wyboru dwie opcje:
-Dynamicznie rozszerzany obraz
-Obraz o stałym rozmiarze
(Opcje opisane są na screen-ie)

Teraz podajemy nazwę wirtualnego dysku, wybieramy miejsce w którym ma być i rozmiar(jest uzależniony od rozmiaru partycji na której chcemy zapisać wirtualny dysk).

[Obrazek: Obraz%206.jpg]

Po utworzeniu takiej wirtualnej maszyny musimy już tylko zainstalować system który uprzednio założyliśmy. W moim przypadku XP.

Wybieramy maszynę klikając na nią raz LPM i klikamy uruchom.

[Obrazek: Obraz%207.jpg]

Dalej jest już jak przy zwykłej instalacji Windowsa.

W sekcji ustawienia możemy :
-zmienić ilość pamięci wirtualnej(ram) i kolejność startowania usług:
[Obrazek: obraz%208.jpg]

-z lewej strony okna wybierając opcję EKRAN możemy zmienić ilość pamięci karty graficznej oraz włączyć/wyłączyć akcelerację 3D/2D

[Obrazek: Obraz%209.jpg]

-z listy opcji po lewej stronie wybierając opcję WSPÓŁDZIELONE KATALOGI możemy dodać folder z systemu macierzystego który w wirtualnym będzie wyświetlany jako dysk sieciowy.Służy on do wymiany plików między dwoma systemami np. filmy, muzyka itd.

[Obrazek: Obraz%2010.jpg]

To tyle z przydatnych opcji dla początkujących (sam takim jestem Zacieszacz). Mam nadzieję że mój tutorial będzie przydatny. Jest to mój pierwszy więc krytyka i przydatne wskazówki wskazane.

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - ihatebuffering - 03.04.2011 13:03

Tutorial jest dobry, ale "to już było" Zacieszacz

http://windows7forum.pl/tworzymy-wirtualny-system-tutorial-t-7472.html

Oczywiście usuwać nie będziemy Cwaniak

Edit: link poprawiono.

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - rafi993 - 03.04.2011 13:18

ihatebuffering ten link co podałeś to też do mojego. Najwidoczniej 2 razy dodało bo mi ścięło przy kliknięciu dodaj

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - peciaq - 03.04.2011 19:12

E chciałem pomóc a tu już tyle postów Uśmiechnięty
Też mam te wirtualne maszyny na studiach teraz na informatyce

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - rafi993 - 03.04.2011 19:15

Ja jestem w drugiej klasie technikum informatycznego i jeszcze tego nie miałem, ale w domu trochę się już przy tym bawiłem więc napisałem. Zacieszacz

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - peciaq - 03.04.2011 19:23

No i dobrze, ja mam proste rzeczy jedyne z czym mam problem to programowanie. Na Pascalu ;/

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - rafi993 - 03.04.2011 19:29

Miałem pascala w I klasie i powiem że taki o był większość nie czaiłem bo nie uważałem. Teraz w klasie 2 mam C++ i jak na razie czaję wszystko Zacieszacz

A na jakim kierunku studiów jesteś i gdzie jak można wiedzieć?

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - peciaq - 03.04.2011 19:44

informatyka we wrocławiu, ale zaocznie Cwaniak

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - rafi993 - 03.04.2011 19:46

ja też się chce tam wybrać. Ciężko jest?? Ile bulisz za te studia?

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - ihatebuffering - 03.04.2011 21:10

Co to za offtop wyżej? Zacieszacz

rafi993 chodziło mi o ten link*

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - bodziulla - 03.04.2011 22:37

Hej.
W sumie dość szybki poradnik. W dość szybkim tempie podane jak działa to w VB, ale jak podał Hate linka było to:

Link, który zapodał Hate. Mogłeś dodać do pocji folderów a raczej katalogów współdzielonych w VB, że trzeba to ustawić na stałe a w systemie wirtualnym musisz miec połącznenie sieciowe. Warunek jeszcze jeden, aby działały katalogi współdzielone w VB musisz mieć połączenie z siecią (internet w systemie wirtualnym). Dlatego podałem w linku powyżej też opcję VPC, bo w tym przypadku nie musisz mieć internetu, aby korzystać z katalogów/ folderów a na dodatek działa zasada przeciąg/upuśćZadowolony
Pzdr

RE: Jak postawić wirtualną maszynę z VirtualBox 4.0.2 (tutorial) - rafi993 - 04.04.2011 05:06

Jak zwykle się zapędziłem i nie przejrzałem do końca forum. Powiem ci że te współdziele katalogi chodzą mi bez włączenia sieci. Może miałem domyślnie ustawione no wirtualnej maszynie XP. Bo ja tylko XP stawiałem. No ale na następny raz zanim coś napiszę to dokładni sprawdzę czy tego już nie ma. Zacieszacz