Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Jak zmienić sieć publiczną na domową? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (http://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Jak zmienić sieć publiczną na domową? (/jak-zmienic-siec-publiczna-na-domowa-10498-t)



Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 17.10.2010 21:04

Witam mam problem ze zmianą typu sieci z publicznej na domową. Dołączam screen z panelu sterowania:
[Obrazek: siec.th.jpg]

Czytałem sporo tematów w Internecie na ten temat i zauważyłem brak sprecyzowanych odpowiedzi.

http://windows7forum.pl/problem-siecia-publiczna-nie-moge-zmienic-rodzaju-sieci-t-3659.html
Próbowałem tak jak tutaj, ale gpedit nie da się włączyć...


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - andrew-jar - 18.10.2010 07:39

Kliknij łącze Sieć publiczna, a następnie kliknij lokalizację sieciową, która ma zostać zastosowana.
Czyli, obok ławeczki masz napisane : "Sieć niezidentyfikowana / Sieć publiczna" i tak klikasz.


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 18.10.2010 12:03

No tylko taki problem, że "sieć publiczna" nie da się kliknąć...


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - andrew-jar - 18.10.2010 16:22

(18.10.2010 12:03)jacek24 napisał(a):  No tylko taki problem, że "sieć publiczna" nie da się kliknąć...
Zrestartuj w takim razie Zaporę systemu Windows.

Pozdrawiam


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 18.10.2010 19:06

Resetowanie zapory nic nie daje. Wyłączyłem nawet całkowicie zaporę - też nic nie daje. Najgorsze jest to, że cały czas miałem ustawione jako sieć domową i nagle zmieniło się na sieć publiczną. Nie można wyłączyć tego całego "rozpoznawania sieci"? Aby system wszystkie sieci traktował jako zaufane - czyli domowe? Skoro łączę się z konkretną siecią - zdecydowanie jestem pewien, że sieć jest zaufana. Nie podłączę się przecież do nieufnej sieci - więc taka opcja systemu całkowicie mi nie jest potrzebna.

Próbowałem uzyskać pomoc o supportu microsofta - jednak nie pomagają oni wersją OEM...

edit:
Chciałem dodać, że Internet nie działa mi przez wi-fi, kabel sieciowy, kabel sieciowy biegnący przez router - oczywiście wszystko jest to ta sama sieć, tylko inna kombinacja. Wszędzie sieć wykrywa jako publiczną. Chociaż na innych komputerach podłączonych do tej sieci wszystko działa bez żadnych zarzutów.


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - andrew-jar - 18.10.2010 19:23

Witam
Wszystkiego możesz dokonać tu:

[Obrazek: 20101018202045.png]

Pozdrawiam.


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 18.10.2010 19:52

Kombinowałem też tam - jednak nie wiem co mam dokładnie zmienić. Spróbowałem kilka kombinacji wraz z wg. mnie najwłaściwszą, czyli w karcie profil publiczny, połączenia na zezwalaj, połączenia wychodzące na zezwalaj - jednak też nic nie daje...

PS. Napisałem też na Twój numer GG (znalazłem go na Twojej stronie Internetowej), jednak nie odpisałeś. Jeśli Ci nie przeszkadza jak ktoś "truje" na gg pytaniami (generalnie sam za tym nie przepadam...) to mógłbyś odpisać, wtedy raczej szybciej rozwiązałbym problem.

edit:
Spróbowałem jeszcze pobawić się tym:
http://andrewjar.strefa.pl/niezidentyfikowana_siec.html
dokładnie "1. Przywracanie Niezidentyfikowanej Sieci, domyślnie nieskonfigurowanej" ale też nic nie dało...


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - andrew-jar - 19.10.2010 07:56

Witam

Do wszystkich ! - Skoro rejestrowałem się na forum, to i służę pomocą ( o ile będę pomocny) również na forum. Wszyscy którzy pomagają na forum, pomagają "po omacku" - nikt z nas nie wie, co kto ma zainstalowane. Przyznacie sami. że opisy czasami są niewystarczające.
@jacek24 - co by to było gdyby ktoś znalazł twój numer telefonu a potem wysyłał sms-y prosząc o pomoc?

Ale do rzeczy:
Nie wiadomo ile macie lokalizacji sieciowych, więc można by było usunąć wszystkie i skonfigurować ponownie połączenie.
Wystarczy kliknąć w "Centrum sieci i udostępniania", następnie klikasz ikonę swojego połączenia, pojawia się nowe okienko w którym możesz zmienić zarówno nazwę, jak i ikonę połączenia, a na samym dole jest łącze: "Scal lub usuń lokalizacje sieciowe".
Tu posłużę się obrazkiem @STINGEAR

[Obrazek: attachment.php?aid=1297]
Po usunięciu i restarcie komputera można zdefiniować nową lokalizację sieciową.

Pozdrawiam.


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 19.10.2010 14:16

Ja mam coś takiego:
[Obrazek: siec.png]

Klikając w pole "Sieć niezidentyfikowana" mogę zaznaczyć tekst, ale nie mogę go zmienić ani nic dopisać.

Koło tej ławeczki nie mam też opcji "zmień", która by mi się przydała.

W screenie dodatkowo dodałem panel z wyborem sieci wifi.

Pousuwałem już wszystkie lokacje sieciowe, oraz wszystkie sieci wifi które miałem w "Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi". Zrobiłem "skonfiguruj nowe połączenie lub nową sieć" - ale nic się nie zmieniło...


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - andrew-jar - 19.10.2010 16:45

@jacek24 - piszesz, że pousuwałeś wszystkie połączania, a mi nie pasuje widok z panelu z wybór sieci wifi.
SSID - "PENTAGRAM" to zapewne router, więc po co widnieje wyżej " Połączenie szerokopasmowe"? , skoro jest to router wystarczy skonfigurować nową sieć.
Zobacz czy reset stosu TCP/IP przyniesie efekt.
Polecenie reset jest dostępne w kontekście IP narzędzia NetShell. Wykonaj następujące czynności w celu ręcznego zresetowania stosu TCP/IP za pomocą polecenia reset:

1. W celu otwarcia wiersza polecenia kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Uruchom. Skopiuj poniższe polecenie i wklej je (lub wpisz) w polu Otwórz, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
cmd
2. W wierszu polecenia skopiuj i wklej (lub wpisz) następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
netsh int ip reset c:\resetlog.txt
Uwaga Jeśli nie chcesz określać ścieżki katalogu pliku dziennika, użyj następującego polecenia:
netsh int ip reset resetlog.txt
3. Uruchom ponownie komputer.


Jak również i czyszczenie DNS pamięci.
Otwórz Start, wpisz cmd (enter) i wpisz:
ipconfig /flushdns (enter)

===============================
Oraz wyszukane w sieci:
1. DISABLE ALL NETWORK ADAPTERS
2. ENABLE THE ADAPTER THAT'S ONLY SHOWING UP THE UNCHANGEABLE PUBLIC NETWORK
3. IN THE NETWORK AND SHARING CENTER, SELECT "CHOOSE HOMEGROUP AND SHARING OPTIONS"
4. CLICK ON "WHAT IS THIS LOCATION?"
5. SELECT HOME/WORK
6. RE-ENABLE ALL OTHER ADAPTERS


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 21.10.2010 20:28

Nic się nie zmieniło, nadal jest ten sam problem.

Co do połączenia szerokopasmowego i bluetooth - to one były od zawsze, ponieważ czasami zdarza się, że korzystam z połączenia przez kabel lub ściągam internet z telefonu.

Może zadam inne pytanie. Jak wyłączyć całą opcję identyfikacji sieci, tzn. aby każdą sieć system z góry traktował jako sieć domową? Czy jest taka możliwość? Domyślam się, że takie rozwiązanie rozwiązałoby sprawę. Poza tym jak już wspomniałem - jak łączę się z jakąś siecią zawsze jestem przekonany, że jest ona zaufana - więc taka opcja kompletnie nie ma u mnie zastosowania.


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - stingear - 22.10.2010 12:22

Co do ominięcia identyfikacji, da się to zrobić, ale tylko w przypadku identyfikacji sieci jako sieć publiczna. Połączenie masz bezprzewodowe? Jeśli tak to w Centrum sieci kliknij "Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi" i usuń zapisane tam połączenie, zamknij i połącz się na nowo, będziesz miał możliwość konfiguracji od początku. Zalecałbym także wykonać aktualizację sterowników do karty. Polecam program DroverMax. Sam znajdzie, pobierze i zainstaluje najlepsze sterowniki dla Twojego sprzętu. Wiecej o programie znajdziesz na forum.


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 22.10.2010 12:42

Myślisz, że tak nie próbowałem? Podczas konfiguracji nowego połączenia nie mam możliwości wybrania czy będzie to sieć domowa czy publiczna. Wiem o czym mówisz, bo nie raz widziałem opcje która powinna się pojawić. Jednak u mnie się nic nie pojawia... Nawet jeśli próbuję skonfigurować nowe połączenie przez kabel... Nie mam ani internetu przez wifi ani przez kabel jeśli chodzi o te same łącze. Z innymi sieciami łączę się bez żadnych problemów. Tak samo wszelkie ustawienie routera na nic się nie zdadzą, bo raz wszystko działało z tymi ustawieniami, dwa bez routera sieć traktowana jest także jako publiczna. Wszystko działało, i nagle przestało działać...


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - stingear - 22.10.2010 15:11

Użyj punktu przywracania systemu do czasu, kiedy ustawienia działały. Jeżeli nie masz takiej możliwości najszybszym i najdelikatniejszym rozwiązaniem będzie użycie płyty z W7 i wybranie opcji "Napraw". Nie stracisz plików itp, ale wszelkie modyfikacje stylistyczne zostaną przywrócone do stylu klasycznego. Proponuję też gruntowny skan conajmniej dwoma antywirusami, jednym co masz w komputerze i drugim online.


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 23.10.2010 12:21

Przywracanie systemu nic nie dało, skan nic nie wykrywa. Ta całą opcja sprawdzania sieci jest dla mnie beznadziejna - nie da się jakoś w edytorze rejestru wyłączyć tą całą opcję, aby system każdą sieć traktował jako domową?


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - andrew-jar - 23.10.2010 17:33

(23.10.2010 12:21)jacek24 napisał(a):  Przywracanie systemu nic nie dało, skan nic nie wykrywa. Ta całą opcja sprawdzania sieci jest dla mnie beznadziejna - nie da się jakoś w edytorze rejestru wyłączyć tą całą opcję, aby system każdą sieć traktował jako domową?

Witam
Zrób kopię rejestru, zapisz ją.
Następnie uruchom rejestr, usuń wszystkie wpisy w [HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Tcpip \ Parameters \ Interfaces].
Zrestartuj komputer, i skonfiguruj sieć.
[Obrazek: 20101023183650.png]


Pozdrawiam


RE: Jak zmienić sieć publiczną na domową? - jacek24 - 24.10.2010 16:24

Skasowałem wszystkie rekordy z rejestru, skonfigurowałem na nowo i działało w połowie, tzn kablowo tak, przez router nie. Pokombinowałem z routerem i działa, co prawda mam do konfiguracji internetu kilka komputerów no ale to już sobie poradzę. Większość jest na liniuxie a tam takich problemów nigdy nie miałem. Generalnie wielkie podziękowania dla Ciebie andrew-jar, i przepraszam za to GG. Dziękuję też stingearowi za chęci.

Problem rozwiązany.

Pozdrawiam Cwaniak