ZAMKNIJ
Odpowiedz

Tryb drzewa | Tryb normalny |
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Konfiguracja domowej sieci - router i adapter PLC

 
Lui
Nowy
Liczba postów: 6
Post: #1

Konfiguracja domowej sieci - router i adapter PLC


Cześć,

Mam problem z odpowiednią konfiguracją sieci w mieszkaniu... Do sieci podłączonych jest sporo urządzeń. Dwa PC'ty poprzez kabel, 2 laptopy i TV po Wi-Fi.

Posiadam stary router D-Link DI-524, w którym to był skonfigurowany internet Wi-Fi. Niestety w jednym z pokoi internet działał strasznie wolno i słaby był zasięg. Zabawa anteną nie działała, a ustawienie wolnego kanału też dużo nie dało... Potem został zakupiony router EDIMAX BR-6478Gn N300 i przyspieszyło to internet, ale niestety pojawiały się jakieś problemy, bo albo działało Wi-Fi i był problem z kablem, albo na odwórt. Nie udało mi się tego ustawić, więc nastąpił powrót do D-Linka. Do tego Edimaxa wgrywany był nawet nowy soft, ale nie pomogło. Potem zostały zakupione adaptery PLC TP-LINK TL-PA511 Starter Kit. Pomogło to znacznie, bo router D-Link dzięki temu został przeniesiony do pokoi, w którym wymagane jest Wi-Fi. Czyli dzięki tym adapterom, został z jednego wyprowadzony kabel w tym pokoju i podłączyłem do niego D-Linka. No i ten internet jakoś działa, w sensie widoczna jest poprawa, ale wciąż jak oglądam TV z użyciem Kodiego to potrafi przycinać...

Chciałem ostatnio zrobić sieć domową, tak bym na TV mógł sobie coś obejrzeć z PC, który jest w innym pokoju. Czyli udostępnić folder ze zdjęciami i filmikami z wakacji. Do TV jest podpięty taki komputerek na Androidzie i chciałem do tego użyć ES File Explorer. Niestety PC w ogóle nie jest wykrywany. Postępowałem według tego poradnika, ale bez skutku. Już nie pamiętam po co, ale stwierdziłem, że wejdę w panel konfiguracyjny sieci (routera) i tu pojawił się problem, bo nie jestem w stanie wbić się na 192.168.0.1, bo to powinien być adres D-Linka, który jest podpięty w pokoju. Okazało się, że mój adres IP i brama są jakieś dziwne... Zawsze było to 192.168.x.x a teraz 10.5.x.x. Nie mam pojęcia co jest grane i jak się dostać do tego panelu konfiguracyjnego.

Może to wszystko jest jakoś totalnie źle połączone? Co myślicie?

Wygląda to tak, że jednym pokoju tam gdzie jest modem, jest adapter TP połączony bezpośrednio z modemem, a w drugim pokoju jest drugi adapter TP i od niego wychodzi router.

W dodatku, co może być powodem, że ten Edimax nie chciał prawidłowo działać? Tylko z nim sytuacja inna była, bo nie było jeszcze TP, więc było to normalnie podłączone, bezpośrednio z modemem i tyle.

Jak jest mi ktoś w stanie pomóc, byłbym mega wdzięczny!

22.02.2017 11:45

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
szwankujący router marki Omega pawlis11 0 194 20.04.2017 12:55
Ostatni post: pawlis11
Rozwiązany Router netgear AC1750 - upc -> nie widać sieci. gwiodn 1 354 25.12.2016 10:51
Ostatni post: gwiodn
Router--Przywrócenie ustawień fabrycznych exii 0 263 23.11.2016 16:54
Ostatni post: exii
Karta Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter mówi że jest połączenie a go nie m gorbisyn 0 662 15.09.2016 15:15
Ostatni post: gorbisyn
Niepoprawna konfiguracja IP matt955 2 810 09.06.2016 13:39
Ostatni post: mruk
Brak internetu na komputerze przez WIFI, LAN, Router USB dken 0 876 22.05.2016 22:32
Ostatni post: dken
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Temat został oceniony na 5 w skali 1-5 gwiazdek.
Zebrano 1 głosów.

Google
Facebook